Data 15.04.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasz manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 g,

obiad

  • Zupa z zielonego groszku 350 ml,
  • Leniwe z masłem 350 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2209 kcal,
Białko - 118 g,
Tłuszcze - 71 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 283 g,
cukry proste - 81 g,
Błonnik - 20 g,
Sól- 5,6 g,

 Śniadanie:

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
15.04.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 25 g,
  • Bułka grahamka 1szt,
  • Masło extra 10 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Zupa z zielonego groszku 350 ml,
  • Kotlet pożarski pieczony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 g,

podwieczorek

  • Jogurt naturalny 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Sałatka z ryżu brązowego z tuńczykiem i fasola 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany b/cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2190 kcal,
Białko - 101 g,
Tłuszcze - 63 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 330 g,
Cukry proste - 38 g,
Błonnik - 42 g,
Sól - 6,1 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej