Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Zdjęcie fizioterapeutki z dwójką pacjentów w trakcie ćwiczeń i informacją że 02.05.2025 Ośrodek Rehabilitacji Lecznieczej będzie nieczynny
02.05.2025 Ośrodek Rehabilitacji Lecznieczej będzie nieczynny.16-04-2025

Informujemy iż w dniu  02.05.2025 Ośrodek Rehabilitacji Lecznieczej będzie nieczynny.

Czytaj więcej...

Pracownik medyczny dający do podpisania pacjentowi formularz
PETYCJA w sprawie pozyskania finansowania z NFZ dla uruchomionego Oddziału Kardiochirurgii15-04-2025

PETYCJA w sprawie pozyskania finansowania z NFZ dla uruchomionego Oddziału Kardiochirurgii w...

Czytaj więcej...

Logo Narodowy Program Zdrowia
Warsztaty regionalne dotyczące diagnostyki, profilaktyki i terapii zakażeń14-04-2025

Warsztaty regionalne dotyczące diagnostyki, profilaktyki i terapii zakażeń organizowane we...

Czytaj więcej...

Grafika informacyjna przedstawiająca Lekarza przygotowującego próbkę po badaniu cytologicznym, a w tle pacjentka.
Bezpłatna cytologia dla mieszkanek Lubelszczyzny!01-04-2025

Rocznie jest wykrywany u ponad 2200 kobiet. Niestety 1400 z nich umiera z jego powodu, ponieważ...

Czytaj więcej...

Plakat konferencji Odchodzić bez bólu - Po lewej stronie nfomracjai o wydarzeniu po prawej stronie sylwetka kobiety i ręce mężczyzny trzymające dłonie kobiety ułożone w serce
IV Ogólnopolska Konferencja Medycyny Paliatywnej "Odchodzić bez bólu"20-03-2025

W dniach 22-23 maja 2025 r. w Warszawie odbędzie się IV edycja ogólnopolskiej największej...

Czytaj więcej...

Zespół chirurgów w trakcie operacji
Ortopedzi ze Szpitala przy al. Kraśnickiej ratują pacjentów przed amputacją kończyn07-03-2025

W naszym Szpitalu ortopedzi wykonują skomplikowane operacje z zakresu mikrochirurgii...

Czytaj więcej...

plakat wydażenia Lubelskie dni zdrowia kobiet
Lubelskie dni zdrowia kobiet04-03-2025

Prezydent Miasta Lublin dr Krzysztof Żuk zaprasza na spotkanie inaugurujące obchody LUBELSKICH DNI...

Czytaj więcej...

Na na pierwszym planie zdjęcia znajduje się konsola do sterowania robotem DaVinci, w tle sla operacyjna z innymi sprzętami i personelem.
800 operacji przy użyciu robota da Vinci27-02-2025

W naszym Szpitalu przeprowadzono 800. operację z wykorzystaniem robota da Vinci. Przez rok, a więc od...

Czytaj więcej...

drzwi wejściowe na oddział przystrojone czerono różowymi balonami
Walentynkowe dni otwarte przy ul. Lubartowskiej 8117-02-2025

Walentynkowe Dni Otwarte – pełne miłości i inspiracji! ❤️Za nami wyjątkowe Walentynkowe Dni...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy Czerwona ikona przycisku odtwarzaj

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 17.04.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Makaron na mleku 350 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Chleb pszenno – żytni 50 g,
  • Masło 10 g,
  • Pierś z indyka wędzona 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
  • Papryka konserwowa 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 15 g,
  • Herbata czarna b/ cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Wafel 20 g,

obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 ml,
  • Gołąbki z kapusty włoskiej 100 g,
  • Sos pieczarkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka wrocławska 25 g,
  • Chleb pszenno- żytni 50 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Paróweczki drobiowe 2 szt 100 g,
  • Kapusta pekińska z marchewką i ziarnem 35 g,
  • Herbata czarna b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2650 kcal,
Białko - 113 g,
Tłuszcze - 116 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 38 g,
Węglowodany - 305 g,
cukry proste - 45 g,
Błonnik - 32 g,
Sól - 5,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
17.04.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno- żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Pierś z indyka 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze slonecznikiem 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Wafle ryżowe 20 g,

obiad

  • Zupa dyniowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Szpinak gotowant 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 50 g,
  • Kapusta pekińska z marchewka i ziarnem 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2313 kcal,
Białko - 120 g,
Tłuszcze - 79 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 291 g,
Cukry proste - 40 g,
Błonnik - 28 g,
Sól - 5,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 15.04.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasz manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 g,

obiad

  • Zupa z zielonego groszku 350 ml,
  • Leniwe z masłem 350 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2209 kcal,
Białko - 118 g,
Tłuszcze - 71 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 283 g,
cukry proste - 81 g,
Błonnik - 20 g,
Sól- 5,6 g,

 Śniadanie:

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
15.04.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 25 g,
  • Bułka grahamka 1szt,
  • Masło extra 10 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Zupa z zielonego groszku 350 ml,
  • Kotlet pożarski pieczony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 g,

podwieczorek

  • Jogurt naturalny 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Sałatka z ryżu brązowego z tuńczykiem i fasola 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany b/cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2190 kcal,
Białko - 101 g,
Tłuszcze - 63 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 330 g,
Cukry proste - 38 g,
Błonnik - 42 g,
Sól - 6,1 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 10.04.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Serek ziolowy50 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 ml,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Filet z kurczaka pieczony 100 g,
  • Sos śmietanowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Buraczki gotowany 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ser zółty 30 g,
  • Mix sałat z zieleniną 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2230 kcal,
Białko - 115 g,
Tłuszcze - 72 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 288 g,
cukry proste - 64 g,
Błonnik - 19 g,
Sól - 6,9 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
10.04.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Kiwi 100 g,

obiad

  • Zupa pieczarkowa 350 g,
  • Filet z kurczaka pieczony 100 g,
  • Sos śmietanowy 100 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Fasolka szparagowa 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbaski Frakfumterki 70 g,
  • Ser zólty 30 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2070 kcal,
Białko - 98 g,
Tłuszcze - 71 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 289 g,
Cukry proste - 21 g,
Błonnik - 44 g,
Sól - 6,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 14.04.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa ziemniaczana z koperkiem 350 ml,
  • Makaron w sosie bolońskim z zieleniną 400 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno- żytni 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Schab pieczony wędlina 50 g,
  • ogórk kiszony 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2144 kcal,
Białko - 120 g,
Tłuszcze - 67 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 271 g,
cukry proste - 64 g,
Błonnik - 22 g,
Sól- 5,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 14.04.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa Grochowa 350 ml,
  • Makaron razowy z sosem bolońskim 400 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Podpłomyki 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Schab pieczony wedlina 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2320 kcal,
Białko - 130 g,
Tłuszcze - 77 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 292 g,
Cukry proste - 39 g,
Błonnik - 47 g,
Sól - 6,8 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 09.04.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Ryż na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Marchew gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 25 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt.,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2168 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 69 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27g,
Węglowodany - 290 g,
cukry proste - 36 g,
Błonnik - 21 g,
Sól - 4,6 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
09.04.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pasta humus z suszonym pomidorami i zieleniną 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza pęczak 200 g,
  • Surówka Colesław 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Sałatka śledziowa 150 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2170 kcal,
Białko - 103 g,
Tłuszcze - 69 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 306 g,
Cukry proste - 30 g,
Błonnik - 36 g,
Sól - 5,0 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top