Data 17.04.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Makaron na mleku 350 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Chleb pszenno – żytni 50 g,
  • Masło 10 g,
  • Pierś z indyka wędzona 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
  • Papryka konserwowa 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 15 g,
  • Herbata czarna b/ cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Wafel 20 g,

obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 ml,
  • Gołąbki z kapusty włoskiej 100 g,
  • Sos pieczarkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka wrocławska 25 g,
  • Chleb pszenno- żytni 50 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Paróweczki drobiowe 2 szt 100 g,
  • Kapusta pekińska z marchewką i ziarnem 35 g,
  • Herbata czarna b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2650 kcal,
Białko - 113 g,
Tłuszcze - 116 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 38 g,
Węglowodany - 305 g,
cukry proste - 45 g,
Błonnik - 32 g,
Sól - 5,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
17.04.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno- żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Pierś z indyka 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze slonecznikiem 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Wafle ryżowe 20 g,

obiad

  • Zupa dyniowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Szpinak gotowant 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 50 g,
  • Kapusta pekińska z marchewka i ziarnem 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2313 kcal,
Białko - 120 g,
Tłuszcze - 79 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 291 g,
Cukry proste - 40 g,
Błonnik - 28 g,
Sól - 5,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej