Data 18.06.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Manna na mleku 350 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Bułka kajzerka 1 szt,
  • Masło 10 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Herbata czarna b/ cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Chrupki kukurydzaine 20 g,

Obiad

  • Zupa kapuśniak 350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z porem, jabłkiem i marchewką 200 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Kiełbaski frakfunterki 3 szt,
  • Sałatka z selera i kukurydzy 100 g,
  • Herbata czarna b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2262 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 82 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 293 g,
Cukry proste - 42 g,
Błonnik – 41 g,
Sól - 4,6 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Data
18.06.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Ser biały 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

Obiad

  • Zupa zacierkowa 350 ml,
  • Ryż zapiekany z jabłkiem 350 g,
  • Jogurt naturalny 1 szt,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Sałatka z selera i kukurydzy 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2151 kcal,
Białko - 99 g,
Tłuszcze - 68 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 295 g,
Cukry proste - 68 g,
Błonnik - 19 g,
Sól - 4,1 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad: