Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Aktualności

„KARDIOCHIRURGIA – podpisz petycję!”10-07-2025

Zwracamy się z gorącym apelem o poparcie inicjatywy pilnego zawarcia przez Narodowy Fundusz...

Czytaj więcej...

Zespół lekarzy w trakcie zabiegu nowym histerioskopem
Zaawansowane leczenie ginekologiczne pacjentek10-07-2025

Szpital zakupił nowoczesny histeroskopowy system do usuwania tkanek wewnątrzmacicznych. Jest to...

Czytaj więcej...

Sala operacyjna, na pierwszym planie kobieta przyglądająca sięukładaniu narzędzi operacyjnych przez mężczyznę z drugiego planu
Kontrola konsultanta wojewódzkiego w dziedzinie kardiochirurgii wypadła pozytywnie dla naszego oddziału08-07-2025

Oddział Kardiochirurgii Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała...

Czytaj więcej...

Konferencja prasowa dotycząca odzdiału kardiochirurgii - na zdjęciu marszałek woj. Lubelskiego Jarosław Stawiarski
Konferencja dot. odmowy podpisania kontraktu NFZ na powstanie Oddziału Kardiochirurgii18-06-2025

Dlaczego Narodowy Fundusz Zdrowia, pomimo spełnienia wszelkich standardów, odmawia podpisania...

Czytaj więcej...

Plakat programu moje zdrowie
Program profilaktyczny Moje Zdrowie10-06-2025

Dbaj o siebie z programem Moje Zdrowie. Jeśli masz skończone 20 lat, ten bezpłatny program jest dla...

Czytaj więcej...

Czuły Dotyk Kobiecości, Czyli Porozmawiajmy o Transformacji Menopauzalnej29-05-2025

Czuły Dotyk Kobiecości, Czyli Porozmawiajmy O Transformacji Menopauzalnej

Czytaj więcej...

Pacjentka w trakcie badania poziomu cukru we krwii w ramach akcji Profilaktyki Chorób Układu Krążenia
Akcja na pl. Litewskim w Lublinie – Profilaktyka Chorób Układu Krążenia29-05-2025

Pracownicy Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w dniach 27 -...

Czytaj więcej...

Obraz przedstawia Panią dr Małgorzata Piasecka, dyrektor ds. Lecznictwa w trakcie prelekcji w ramach warsztatów.
Wyzwania we współczesnej antybiotykoterapii27-05-2025

Za nami Warsztaty regionalne dotyczące diagnostyki, profilaktyki i terapii zakażeń. Wydarzenie...

Czytaj więcej...

Życzenia z okazji Dnia Diagnosty Laboratoryjnego
Dzień Diagnosty Laboratoryjnego27-05-2025

27 maja Dzień Diagnosty Laboratoryjnego

Czytaj więcej...

Plakat konferencji VII Śląskie Dni Medycyny Stanów Nagłych
VII Śląskie Dni Medycyny Stanów Nagłych21-05-2025

W dniach 26-28 września 2025 r. w Wiśle w Hotelu Stok zorganizowana zostanie VII edycja...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy Czerwona ikona przycisku odtwarzaj

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 30.06.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Makaron na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Miks sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Winogrono zielone 110 g,

Obiad

  • Zupa grysikowa 350 g,
  • Klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-buraczany 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2347 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 83 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 29 g,
Węglowodany - 303 g,
Cukry proste - 63 g,
Błonnik – 25 g,
Sól - 5,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
30.06.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną i olejem 50 g,
  • Masło 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Pomarańcza 100 g,

Obiad

  • Zupa fasolowa 350 g,
  • Klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos pomidorowo-paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Jabłko 150 g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta mięsna z pieczarkami 100 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2256 kcal,
Białko - 97 g,
Tłuszcze - 88 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,
Węglowodany - 294 g,
Cukry proste - 56 g,
Błonnik – 50 g,
Sól - 5,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 27.06.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Twarożek z owocami 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Pomarańcza 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g 1 szt,

Obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 g,
  • Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Szpinak gotowany 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2416 kcal,
Białko - 97 g,
Tłuszcze - 80 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 339 g,
Cukry proste - 86 g,
Błonnik – 24 g,
Sól - 5,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
27.06.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Pomarańcza 100 g,

Obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 ml,
  • Ryba zapiekana w sosie beszamelowym 150 g,
  • Ziemniaki 200 g,
  • Mix sałat z zieleniną i olejem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2188 kcal,
Białko - 104 g,
Tłuszcze - 77 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,
Węglowodany - 293 g,
Cukry proste - 39 g,
Błonnik – 42 g,
Sól - 6,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 25.06.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Truskawki 75 g,

Obiad

  • Zupa z zielonych warzyw 350 ml,
  • Udko z kurczaka pieczone 150 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Kolacja

  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Schab pieczony wędlina 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2508 kcal,
Białko - 135 g,
Tłuszcze - 103 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 38 g,
Węglowodany - 272 g,
Cukry proste - 50 g,
Błonnik - 27 g,
Sól - 6,3 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
25.06.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Grejpfrut 100 g,

Obiad

  • Zupa z zielonych warzyw 350 ml,
  • Udko z kurczaka pieczone 150 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Schab pieczony wędlina 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2570 kcal,
Białko - 122 g,
Tłuszcze - 99 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 34 g,
Węglowodany - 327 g,
Cukry proste - 35 g,
Błonnik - 52 g,
Sól - 6,6 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 26.06.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Pierś gotowana z indyka 50 g,
  • Pasta z łososia z twarogiem 50 g,
  • Mix sałat z ogórkiem i zieleniną 35 g,
  • Masło 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Herbatniki 30 g,

Obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Wątróbka wieprzowa z marchewką i cebulą 150 g,
  • Ziemniaki 200 g,
  • Surówka z kapusty białej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Papryka świeża paski 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt owocowy 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2449 kcal,
Białko - 128 g,
Tłuszcze - 87 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 299 g,
Cukry proste - 52 g,
Błonnik – 27 g,
Sól - 5,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
26.06.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z łososia z twarogiem 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Herbatniki 30 g,

Obiad

  • Zupa ryżanka z masłem 350 ml,
  • Kotlet mielony pieczony 150 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 150 g,
  • Cukinia pieczona 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt owocowy 150 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2453 kcal,
Białko - 120 g,
Tłuszcze - 81 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
Węglowodany - 320 g,
Cukry proste - 35 g,
Błonnik – 19 g,
Sól - 5,6 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 24.06.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytny 50 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Twarożek z ogórkiem i koperkiem 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 ml,

Obiad

  • Zupa pieczarkowa 350 g,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Kluski śląskie z masłem 250 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Rzodkiewka biała z zieleniną 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2465 kcal,
Białko - 122 g,
Tłuszcze - 77 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 336 g,
Cukry proste - 57 g,
Błonnik – 30 g,
Sól - 5,3 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
24.06.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ogórkiem i koperkiem 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Zupa pieczarkowa 350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Rzodkiew biała z zieleniną 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2050 kcal,
Białko - 113 g,
Tłuszcze - 67 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 16 g,
Węglowodany - 216 g,
Cukry proste - 40 g,
Błonnik - 38 g,
Sól - 4,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top