Data 24.06.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno żytny 50 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Twarożek z ogórkiem i koperkiem 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Galaretka owocowa 150 ml,
|
Obiad
|
- Zupa pieczarkowa 350 g,
- Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
- Kluski śląskie z masłem 250 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiewka biała z zieleniną 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2465 kcal, Białko - 122 g, Tłuszcze - 77 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g, Węglowodany - 336 g, Cukry proste - 57 g, Błonnik – 30 g, Sól - 5,3 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 24.06.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Twarożek z ogórkiem i koperkiem 50 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa pieczarkowa 350 ml,
- Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiew biała z zieleniną 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2050 kcal, Białko - 113 g, Tłuszcze - 67 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 16 g, Węglowodany - 216 g, Cukry proste - 40 g, Błonnik - 38 g, Sól - 4,4 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|