Data 01.08.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło extra 10 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem nisko słodzony 40 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa ogórkowa 350 ml,
- Filet z dorsza smażony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i papryką 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Serek topiony 30 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Sałatka z kuskus i buraczkiem 100 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel niskosłodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2516 kcal, Białko - 95 g, Tłuszcze - 88 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g, Węglowodany - 348 g, Cukry proste - 73 g, Błonnik – 28 g, Sól - 5,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 01.08.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem nisko słodzony 40 g,
- Masło extra 10 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Rogalik maślany 50 g 1 szt,
|
Obiad
|
- Zupa koperkowa z ryżem 350 ml,
- Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Dynia pieczona 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Sałatka kuskus z buraczkiem 100 g,
- Serek topiony 25 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel niskosłodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2409 kcal, Białko - 100 g, Tłuszcze - 69 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g, Węglowodany - 358 g, Cukry proste - 77 g, Błonnik – 28 g, Sól - 5,0 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|