Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Aktualności

„KARDIOCHIRURGIA – podpisz petycję!”01-09-2025

Zwracamy się z gorącym apelem o poparcie inicjatywy pilnego zawarcia przez Narodowy Fundusz...

Czytaj więcej...

Zdjęcie przedstawia salę pełną uczestników warsztatów Wsparciakowo, siedzących w rzędach i uważnie słuchających prelegentki pokazującej technikę na dużym ekranie. W tle widać prezentację, plakaty informacyjne oraz jasne, nowoczesne wnętrze z dużymi oknami. Warsztaty odbywają się w przyjaznej atmosferze, a uczestnicy są zaangażowani i skupieni na temacie spotkania.
Kompleksowe warsztaty dla przyszłych rodziców i opiekunów niemowląt01-09-2025

Za nami druga edycja warsztatów "Wsparciakowo", których organizatorem był Oddział Neonatologii,...

Czytaj więcej...

pies przewodnik ze swoim opiekunem wtrakcie szkolenia pracownikow szpitala
Pies przewodnik na pomoc pacjentom26-08-2025

W trosce o komfort pacjentów z niepełnosprawnościami, w naszym Szpitalu odbyło się szkolenie dla...

Czytaj więcej...

Lekarze ze szpitala przy al. Kraśnickiej z asystą robota da Vinci wykonali pierwsze operacje torakochirurgiczne 19-08-2025

W Centrum Edukacyjnym Robotyki Operacyjnej operuje się już także schorzenia płuc Lekarze ze...

Czytaj więcej...

Konferencja dot. wykonania 1000 operacji robotem daVinci -
1000. operacja przy użyciu robota da Vinci w szpitalu przy al. Kraśnickiej14-08-2025

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie została...

Czytaj więcej...

Zdjęcie grupowe lekarzy z Europejskkiej Szkoły Mikrochirurgii Rekonstrukcyjnej przy uniwersytecie w Barcelonie
Dr n. med. Tomasz Gieroba z dyplomem prestiżowej szkoły w Barcelonie30-07-2025

Dr n. med. Tomasz Gieroba, kierownik Oddziału Urazowo – Ortopedycznego w naszym Szpitalu ukończył...

Czytaj więcej...

Zespół lekarzy w trakcie zabiegu nowym histerioskopem
Zaawansowane leczenie ginekologiczne pacjentek10-07-2025

Szpital zakupił nowoczesny histeroskopowy system do usuwania tkanek wewnątrzmacicznych. Jest to...

Czytaj więcej...

Sala operacyjna, na pierwszym planie kobieta przyglądająca sięukładaniu narzędzi operacyjnych przez mężczyznę z drugiego planu
Kontrola konsultanta wojewódzkiego w dziedzinie kardiochirurgii wypadła pozytywnie dla naszego oddziału08-07-2025

Oddział Kardiochirurgii Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała...

Czytaj więcej...

Konferencja prasowa dotycząca odzdiału kardiochirurgii - na zdjęciu marszałek woj. Lubelskiego Jarosław Stawiarski
Konferencja dot. odmowy podpisania kontraktu NFZ na powstanie Oddziału Kardiochirurgii18-06-2025

Dlaczego Narodowy Fundusz Zdrowia, pomimo spełnienia wszelkich standardów, odmawia podpisania...

Czytaj więcej...

Plakat programu moje zdrowie
Program profilaktyczny Moje Zdrowie10-06-2025

Dbaj o siebie z programem Moje Zdrowie. Jeśli masz skończone 20 lat, ten bezpłatny program jest dla...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy Czerwona ikona przycisku odtwarzaj

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 29.08.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

Obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Sałatka z kuskus i buraczkiem 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2551 kcal,
Białko - 94 g,
Tłuszcze - 94 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 344 g,
Cukry proste - 73 g,
Błonnik – 28 g,
Sól - 5,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 29.08.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Arbuz 300 g,

Obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Filet z dorsza pieczony 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Mini marchewki 100 g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Sałatka kuskus i buraczkiem 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany bez cukru 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2151 kcal,
Białko - 103 g,
Tłuszcze - 74 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 286 g,
Cukry proste - 54 g,
Błonnik – 38 g,
Sól - 4,6 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 28.08.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Serek ziołowy 50 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 ml,

Obiad

  • Zupa solferino 350 ml,
  • Potrawka z kurczaka z ziołami 150 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Mix sałat z zieleniną 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2313 kcal,
Białko - 113 g,
Tłuszcze - 84 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 32 g,
Węglowodany - 285 g,
Cukry proste - 59 g,
Błonnik – 18 g,
Sól - 6,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 28.08.2025r

 

Dieta ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 100 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Zupa Solferino 350 g,
  • Filet z kurczaka pieczony 100 g,
  • Sos śmietanowo-musztardowy 50 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Fasolka szparagowa 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbaski Frakfumterki 70 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałatka z czerwonej papryki 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2355 kcal,
Białko - 108 g,
Tłuszcze - 95 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 35 g,
Węglowodany - 293 g,
Cukry proste - 40 g,
Błonnik – 49 g,
Sól - 6,6 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 26.08.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Bułka kajzerka 25 g,
  • Chleb razowy, żytni 50 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Herbatniki 30 g,

Obiad

  • Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
  • Kotlet schabowy 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka Colesław 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Kakao na mleku niskosłodzonym 250 ml,

II kolacja

  • Bułka maślana z kruszonką 50 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2660 kcal,
Białko - 109 g,
Tłuszcze - 95 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 356 g,
Cukry proste - 51 g,
Błonnik – 33 g,
Sól - 6,0 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 26.08.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Bułka grahamka 1 szt,
  • Chleb razowy, żytni 50 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałatka z pomidorem, ogórkiem i siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Melon 150 g,

Obiad

  • Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Surówka Colesław 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Podwieczorek

  • Kisiel bez cukru 200 ml,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Skyr naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2186 kcal,
Białko - 122 g,
Tłuszcze - 70 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 286 g,
Cukry proste - 41 g,
Błonnik – 41 g,
Sól - 5,9 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 27.08.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Ryż na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Banan 1 szt,

Obiad

  • Barszcz czerwony niezabielany 350 g,
  • Kaszotto z sosem pomidorowym i warzywami 400 g,
  • Marchew gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany psz.-żytni 25 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2132 kcal,
Białko - 105 g,
Tłuszcze - 73 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 275 g,
Cukry proste - 75 g,
Błonnik – 31 g,
Sól - 4,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 27.08.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pasta humus z suszonymi pomidorami i zieleniną 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Pomarańcza 100 g,

Obiad

  • Barszcz czerwony niezabielany 350 g,
  • Kaszotto z sosem pomidorowym i warzywami 400 g,
  • Surówka z cukinii 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2001 kcal,
Białko - 92 g,
Tłuszcze - 78 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 249 g,
Cukry proste - 33 g,
Błonnik – 44 g,
Sól - 4,8 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 25.08.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Zacierka mleku 300 ml,
  • CChleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Arbuz 300 g,

Obiad

  • Zupa z cukini 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2201 kcal,
Białko - 114 g,
Tłuszcze - 71 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 288 g,
Cukry proste - 88 g,
Błonnik – 24 g,
Sól - 5,1 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
25.08.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 30 g,
  • Bułka grahamka-50g,
  • Pierś z indyka 50 g,
  • Ser żółty 30g,
  • Ogórek kiszony 50g,
  • Mix sałat z zieleniną 15 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jogurt naturalny 150 g,

Obiad

  • Zupa z cukini 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza bulgur 200g,
  • Pomidor z cebulką i olejem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Jabłko 150g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2122 kcal,
Białko - 105 g,
Tłuszcze - 80 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 262 g,
Cukry proste - 54 g,
Błonnik – 36 g,
Sól - 4,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top