Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Aktualności

„KARDIOCHIRURGIA – podpisz petycję!”14-08-2025

Zwracamy się z gorącym apelem o poparcie inicjatywy pilnego zawarcia przez Narodowy Fundusz...

Czytaj więcej...

Konferencja dot. wykonania 1000 operacji robotem daVinci -
1000. operacja przy użyciu robota da Vinci w szpitalu przy al. Kraśnickiej14-08-2025

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie została...

Czytaj więcej...

Zdjęcie grupowe lekarzy z Europejskkiej Szkoły Mikrochirurgii Rekonstrukcyjnej przy uniwersytecie w Barcelonie
Dr n. med. Tomasz Gieroba z dyplomem prestiżowej szkoły w Barcelonie30-07-2025

Dr n. med. Tomasz Gieroba, kierownik Oddziału Urazowo – Ortopedycznego w naszym Szpitalu ukończył...

Czytaj więcej...

Zespół lekarzy w trakcie zabiegu nowym histerioskopem
Zaawansowane leczenie ginekologiczne pacjentek10-07-2025

Szpital zakupił nowoczesny histeroskopowy system do usuwania tkanek wewnątrzmacicznych. Jest to...

Czytaj więcej...

Sala operacyjna, na pierwszym planie kobieta przyglądająca sięukładaniu narzędzi operacyjnych przez mężczyznę z drugiego planu
Kontrola konsultanta wojewódzkiego w dziedzinie kardiochirurgii wypadła pozytywnie dla naszego oddziału08-07-2025

Oddział Kardiochirurgii Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała...

Czytaj więcej...

Konferencja prasowa dotycząca odzdiału kardiochirurgii - na zdjęciu marszałek woj. Lubelskiego Jarosław Stawiarski
Konferencja dot. odmowy podpisania kontraktu NFZ na powstanie Oddziału Kardiochirurgii18-06-2025

Dlaczego Narodowy Fundusz Zdrowia, pomimo spełnienia wszelkich standardów, odmawia podpisania...

Czytaj więcej...

Plakat programu moje zdrowie
Program profilaktyczny Moje Zdrowie10-06-2025

Dbaj o siebie z programem Moje Zdrowie. Jeśli masz skończone 20 lat, ten bezpłatny program jest dla...

Czytaj więcej...

Czuły Dotyk Kobiecości, Czyli Porozmawiajmy o Transformacji Menopauzalnej29-05-2025

Czuły Dotyk Kobiecości, Czyli Porozmawiajmy O Transformacji Menopauzalnej

Czytaj więcej...

Pacjentka w trakcie badania poziomu cukru we krwii w ramach akcji Profilaktyki Chorób Układu Krążenia
Akcja na pl. Litewskim w Lublinie – Profilaktyka Chorób Układu Krążenia29-05-2025

Pracownicy Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w dniach 27 -...

Czytaj więcej...

Obraz przedstawia Panią dr Małgorzata Piasecka, dyrektor ds. Lecznictwa w trakcie prelekcji w ramach warsztatów.
Wyzwania we współczesnej antybiotykoterapii27-05-2025

Za nami Warsztaty regionalne dotyczące diagnostyki, profilaktyki i terapii zakażeń. Wydarzenie...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy Czerwona ikona przycisku odtwarzaj

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 14.08.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Ryż na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Wafle ryżowe 20 g,

Obiad

  • Barszcz biały z kiełbasą 350 ml,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Sos pieczarkowy 200 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Sałatka z ogórka kiszonego, pomidora i cieciorki 150 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2309 kcal,
Białko - 91 g,
Tłuszcze - 91 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 29 g,
Węglowodany - 294 g,
Cukry proste - 37 g,
Błonnik – 29 g,
Sól - 4,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 14.08.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 100 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Arbuz 300 g,

Obiad

  • Barszcz biały z kiełbasą 350 ml,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Sos pieczarkowy 200 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Sałatka z ogórka kiszonego, pomidora i cieciorki 150 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2168 kcal,
Białko - 79 g,
Tłuszcze - 86 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 290 g,
Cukry proste - 59 g,
Błonnik – 40 g,
Sól - 5,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 13.08.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Manna na mleku 350 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Bułka kajzerka 1 szt,
  • Masło 10 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

Obiad

  • Zupa szpinakowa zabielana 350 ml,
  • Schab pieczony w sosie własnym 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Sałatka z buraczka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Kiełbaski frakfunterki 3 szt,
  • Kapusta pekińska z marchewką i ziarnem 50 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku niskosłodzony 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2338 kcal,
Białko - 113 g,
Tłuszcze - 93 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 33 g,
Węglowodany - 277 g,
Cukry proste - 45 g,
Błonnik – 25 g,
Sól - 4,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 13.08.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Ser biały 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

Obiad

  • Zupa szpinakowa zabielana 350 ml,
  • Ryż zapiekany z jabłkiem 350 g,
  • Jogurt naturalny 1 szt,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Sałatka makaronowa z pomidorem i olejem 150 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2239 kcal,
Białko - 94 g,
Tłuszcze - 66 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 323 g,
Cukry proste - 86 g,
Błonnik – 16 g,
Sól - 4,6 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 11.08.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Biszkopty 20 g,

Obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Kotlet mielony pieczony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2248 kcal,
Białko - 106 g,
Tłuszcze - 73 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 301 g,
Cukry proste - 61 g,
Błonnik – 24 g,
Sól - 5,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
11.08.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 1 szt,

Obiad

  • Zupa z fasolki szparagowej 350 g,
  • Kotlet mielony pieczony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z cukinii 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Kalafior gotowany z zieleniną 150 g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2136 kcal,
Białko - 97 g,
Tłuszcze - 81 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 271 g,
Cukry proste - 45 g,
Błonnik – 40 g,
Sól - 6,0 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 12.08.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Makaron na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 g,

Obiad

  • Kapuśniak z młodej kapusty 350 ml,
  • Potrawka z kurczaka z ziołami 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Pasta z szynką i serem żółtym 100 g,
  • Papryka konserwowa 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Ciasto drożdżowe 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2453 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 100 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 36 g,
Węglowodany - 293 g,
Cukry proste - 43 g,
Błonnik – 33 g,
Sól - 5,6 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 12.08.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Makaron na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 ml,

Obiad

  • Zupa ziemniaczana z koperkiem 350 g,
  • Potrawka z kurczaka z ziołami 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasta z szynką i serem żółtym 100 g,
  • Sałata 35 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Ciasto drożdżowe 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2386 kcal,
Białko - 108 g,
Tłuszcze - 94 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 33 g,
Węglowodany - 287 g,
Cukry proste - 40 g,
Błonnik – 24 g,
Sól - 5,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 08.08.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło 10 g,
  • Pasta z makreli wędzonej z twarogiem 100 g,
  • Papryka świeża 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 ml,
  • Naleśniki z serem 250 g,
  • Jogurt naturalny 1 szt,
  • Śliwki 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Jajko gotowane 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2460 kcal,
Białko - 100 g,
Tłuszcze - 90 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 32 g,
Węglowodany - 322 g,
Cukry proste - 123 g,
Błonnik – 22 g,
Sól - 6,1 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
08.08.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g 1 szt,

Obiad

  • Barszcz czerwony z botwinką 350 ml,
  • Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Sos grecki 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Jajko gotowane 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2404 kcal,
Białko - 99 g,
Tłuszcze - 82 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 328 g,
Cukry proste - 78 g,
Błonnik – 24 g,
Sól - 5,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top