Data 05.08.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Kasza manna na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka kajzerka 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Ogórek kiszony 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonego groszku 350 ml,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Kotlet pożarski smażony 100 g,
- Fasolka szparagowa z masłem 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Sałatka z ryżu brązowego z tuńczykiem i fasolą 100 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2457 kcal, Białko - 108 g, Tłuszcze - 93 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g, Węglowodany - 310 g, Cukry proste - 45 g, Błonnik – 27 g, Sól - 5,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 05.08.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Kasza manna na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka kajzerka 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Sałata 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonego groszku 350 ml,
- Kotlet pożarski pieczony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Marchew gotowana 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Pasta z dorsza z ryżem i warzywami 100 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy na mleku niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2192 kcal, Białko - 105 g, Tłuszcze - 66 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g, Węglowodany - 307 g, Cukry proste - 50 g, Błonnik – 24 g, Sól - 5,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|