Data 08.08.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło 10 g,
- Pasta z makreli wędzonej z twarogiem 100 g,
- Papryka świeża 50 g,
- Sałata 35 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony zabielany 350 ml,
- Naleśniki z serem 250 g,
- Jogurt naturalny 1 szt,
- Śliwki 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Jajko gotowane 50 g,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany niskosłodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2460 kcal, Białko - 100 g, Tłuszcze - 90 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 32 g, Węglowodany - 322 g, Cukry proste - 123 g, Błonnik – 22 g, Sól - 6,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 08.08.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem nisko słodzony 40 g,
- Masło extra 10 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Rogalik maślany 50 g 1 szt,
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony z botwinką 350 ml,
- Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
- Ryż biały 200 g,
- Sos grecki 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Ser żółty 30 g,
- Jajko gotowane 50 g,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2404 kcal, Białko - 99 g, Tłuszcze - 82 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g, Węglowodany - 328 g, Cukry proste - 78 g, Błonnik – 24 g, Sól - 5,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|