Rejestracja 81 537 41 71 

Data 15.12.2023r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron zacierka na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko pieczone 100g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Sałatka z kus kus z burakiem 100 g,

obiad

  • Zupa koperkowa z ryżem 350 ml,
  • Kotlet pieczony z dorsza 100 g,
  • Sos grecki 150 g,
  • Sałata masłowa 5 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty pełnotłusty 30 g,
  • Pomidory 100 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2087 kcal,
Białko - 101 g,
Tłuszcze - 64 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 285 g,
Cukry proste - 71 g,
Błonnik - 22 g,
Sól - 5,0 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 15.12.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka gotowana drobiowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Papryka świeża 100 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Sałatka z kaszy kus kus z warzywami 100 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Kotlet pieczony z dorsza 100 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 150 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kefir naturalny 150 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Ser żółty pełnotłusty 30 g,
  • Pomidor 50 g,
  • Ogórek konserwowy w plastrach 50 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia -1891 kcal,
Białko - 106 g,
Tłuszcze - 67 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany ogółem - 232 g,
w tym cukry - 31 g,
Błonnik - 33 g,
Sól - 5,6 g,

Śniadanie:

Obiad:

Back to top