Data 24.09.2024r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
śniadanie
|
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno żytni 50 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Twarożek z ziarnami 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadania
|
- Galaretka owocowa 150 ml,
|
obiad
|
- Zupa barszcz ukraiński 350 ml,
- Makaron świderek z serem białym i masłem 400 g,
- Jabłko 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Ogórek kiszony 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2143 kcal, Białko - 110 g, Tłuszcze - 65 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g, Węglowodany - 292 g, cukry proste - 70 g, Błonnik - 25 g, Sól - 4,9 g,
|
|
Śniadanie:
Obiad:
|
Data 24.09.2024r
|
|
Dieta z ograniczaniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Twarożek z ziarnami 50 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
obiad
|
- Zupa jarzynowa 350 g,
- Makaron razowy z serem białym i masłem 400 g,
- Surówka z kapusty białej 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
podwieczorek
|
|
kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Ogórek kiszony 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza
|
Energia – 1747 kcal, Białko - 90 g, Tłuszcze - 72 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g, Węglowodany - 193 g, cukry proste - 43 g, Błonnik - 32 g, Sól - 5,0 g,
|
|
Śniadanie:
Obiad:
|