Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Szpital ma nowych profesorów nauk medycznych i nauk o zdrowiu21-11-2024

Bardzo dobre informacje napłynęły do naszego Szpitala. Otóż zgodnie z postanowieniem Andrzeja...

Czytaj więcej...

Mamy Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie pielęgniarstwa ratunkowego18-11-2024

Miło nam poinformować, że mgr Agnieszka Komarowska-Cieślak została Konsultantem Wojewódzkim w...

Czytaj więcej...

Światowy Dzien Wczesniala
Światowy Dzień Wcześniaka19-11-2024

Co roku, 17 listopada, obchodzimy Światowy Dzień Wcześniaka – wyjątkowe święto mające na celu...

Czytaj więcej...

Informacja o możliwości odbioru dokumentacji medycznej przed zniszczeniem14-11-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki...

Czytaj więcej...

). Umowę o dofinansowanie podpisali marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski, wicemarszałek Piotr Breś oraz dr n. med. Małgorzata Piasecka, zastępca dyrektora ds. Lecznictwa naszego Szpitala.
Blisko 2 mln zł na ambulatoryjną opiekę specjalistyczną13-11-2024

Szpital Wojewódzki przy al. Kraśnickiej otrzyma środki z Funduszy Europejskich dla Lubelskiego...

Czytaj więcej...

Szpital przy al. Kraśnickiej z certyfikatem „Szpital Przyjazny Dziecku”07-11-2024

„Szpital Przyjazny Dziecku” to międzynarodowa inicjatywa stworzona przez Światową Organizację...

Czytaj więcej...

Szkolimy z zakresu laparoskopowej i robotycznej małoinwazyjnej chirurgii przewodu pokarmowego05-11-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie odbył się praktyczny kurs z zakresu...

Czytaj więcej...

Szpital liderem informatyzacji medycznej 25-09-2024

Podczas odbywającego się w Sopocie Forum Innowacji Medycznych, Dyrektor Piotr Matej odebrał...

Czytaj więcej...

Zbiórka darów dla mieszkańców terenów dotkniętych klęską powodzi17-09-2024

Przyłączając się do apelu Marszałka Województwa Lubelskiego wspólnie z Caritas Archidiecezji...

Czytaj więcej...

2,9 mln euro na zakup nowoczesnego sprzętu medycznego dla szpitala w Lublinie i w Użhorodzie17-09-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie oraz Zakarpacki...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy 

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 29.12.2023r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko pieczone 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Budyń waniliowe na mleku nisko słodzony 200 ml,

obiad

  • Zupa krem z pieczonej dyni 350 ml,
  • Makaron ze szpinakiem i serem 400 g,
  • Surówka z selera z kukurydzą 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty pełnotłusty 30 g,
  • Pomidory 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2332 kcal,
Białko - 111 g,
Tłuszcze - 63 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 29 g,
Węglowodany - 343 g,
Cukry proste - 50 g,
Błonnik - 29 g,
Sól - 5,5 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 29.12.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka gotowana drobiowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Wafle ryżowe 10 g,

obiad

  • Zupa krem z pieczonej dyni 350 ml,
  • Makaron razowy ze szpinakiem , serem i słonecznikiem 400 g,
  • Surówka z selera z kukurydzą 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kefir naturalny 150 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Ser żółty pełnotłusty 30 g,
  • Pomidor 50 g,
  • Ogórek konserwowy w plastrach 50 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia -2129 kcal,
Białko - 119 g,
Tłuszcze - 63 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany ogółem - 288 g,
w tym cukry - 35 g,
Błonnik - 45 g,
Sól - 5,9 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 28.12.2023r

 

Dieta łatwostrawna

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne 300 ml,
  • Chleb mieszny pszenno żytni 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Szynka drobiowa wędlina 50 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa zacierka 350 ml,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowy 50 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Marchew gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Schab pieczony wędlina 50 g,
  • Paprykarz warzywny 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2100 kcal,
Białko - 114 g,
Tłuszcze - 61 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 20,4 g,
Węglowodany - 284 g,
Cukry proste - 44 g,
Błonnik - 24 g,
Sól - 5,4 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 28.12.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Szynka drobiowa wędlina 50 g,
  • Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa fasolowa 350 ml,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowy 50 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Sałatka z ogórka kiszonego 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel gotowany b/ cukru 150 g,

kolacja

  • Chleb żytni razowy 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Schab pieczony wędlina 50 g,
  • Paprykarz warzywny 150g,
  • Sałata masłowa 5 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2160 kcal,
Białko - 113 g,
Tłuszcze - 69 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 19,5 g,
Węglowodany - 294 g,
cukry proste - 44 g,
Błonnik - 38 g,
Sól - 5,7 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 20.12.2023r

 

Dieta podstawowa

 

śniadanie

  • Kasza kukurydziana na ml. 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Bułka pszenna 50 1 szt
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałata lodowa 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Pasta z fasoli 50 g,

obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 ml,
  • Kotlet panierowany z kurczaka 100 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Mieszanka warzyw królewskich 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Serek fromage 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2304 kcal,
Białko - 102 g,
Tłuszcze - 85 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 296 g,
cukry proste - 38 g,
Błonnik - 27 g,
Sól - 5,2 g,

 

Śniadanie:

Obiad:



Data 20.12.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 75 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Sałata lodowa 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Bułka grahamka 50 g,
  • Pasta z fasoli 50 g,

obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 ml,
  • Kotlet pieczony z kurczaka 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Mieszanka warzyw królewskich 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Serek fromage 50 g,
  • Pomidory 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2216 kcal,
Białko - 102 g,
Tłuszcze - 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 290 g,
cukry proste - 29 g,
Błonnik - 46 g,
Sól- 5,2 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 27.12.2023r

 

Dieta podstawowa

 

śniadanie

  • Kasza kukurydziana na ml. 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Miód wielokwiatowy 25 g,
  • Sałata lodowa 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Sałatka z buraczka z ziołami 100 g,

obiad

  • Zupa kalafiorowa 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 g,

kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Pasta z makreli z twarogiem 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2080 kcal,
Białko - 106 g,
Tłuszcze - 65 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 282 g,
cukry proste - 45 g,
Błonnik - 27 g,
Sól - 5,7 g,

 

Śniadanie:

Obiad:



Data 27.12.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 50 g,
  • Bułka grahamka 50 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałata lodowa 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Sałatka z buraczka z ziołami-100 g,

obiad

  • Zupa kalafiorowa 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • pasta z makreli z twarogiem 50 g,
  • pomidory 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2132 kcal,
Białko - 112 g,
Tłuszcze - 67 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 292 g,
Cukry proste - 36 g,
Błonnik - 46 g,
Sól- 5,9 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 19.12.2023r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na ml. 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z tuńczykiem z ryżem i warzywami 50 g,
  • Masło 82% -10 g,
  • Sałata 15 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Biszkopty 30 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 g,
  • Sos miesno jarzynowy 150 g,
  • Makaron gotowany 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2143 kcal,
Białko - 112 g,
Tłuszcze - 65 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g,
Węglowodany - 286 g,
Cukry proste - 48 g,
Błonnik - 20 g,
Sól - 5,4 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 19.12.2023r

 

Dieta z ograniczeniem  łatwoprzyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pierś z indyka wędlina 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Ogórki kiszone 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 g,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 ml,
  • Sos mięsno jarzynowy z pieczarkami 150 g,
  • Makaron razowy 200 g,
  • Sałatka z z czerwonej papryki 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kefir naturalny 150 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 50 ml,

II kolacja

  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,

Wartość odżywcza

Energia - 2066 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 68 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g,
Węglowodany ogółem - 266 g,
w tym cukry - 45 g,
Błonnik - 38,5 g,
Sól - 5,9 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top