Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
Życzenia Świąteczne23-12-2024

W tym wyjątkowym czasie Świąt Bożego Narodzenia pragniemy życzyć wszystkim Pacjentom oraz ich...

Czytaj więcej...

Zdjęcie przedstawia ramiona robota daVinci oraz 2 operatorów
Sukcesy Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej w Lublinie18-12-2024

To był bardzo dobry rok dla Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, działającego w Wojewódzkim...

Czytaj więcej...

Medycy z Ukrainy na szkoleniu w naszym szpitalu
Lekarze i personel medyczny z Ukrainy na szkoleniu w naszym Szpitalu16-12-2024

Grupa lekarzy i personelu medycznego z Ukrainy wzięła udział w dwudniowym szkoleniu zorganizowanym przez Szpital...

Czytaj więcej...

Plakat pierwszego ogólnopolskiego spotkania koordyantorów robota daVinci przedstawiajjący manipulatory robota i dwójkę lekarzy w trakcie zabiegu
Koordynatorzy Systemu Robotowego da Vinci z całej Polski spotkali się w Lublinie12-12-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie odbyło się I...

Czytaj więcej...

Szpital ma nowych profesorów nauk medycznych i nauk o zdrowiu21-11-2024

Bardzo dobre informacje napłynęły do naszego Szpitala. Otóż zgodnie z postanowieniem Andrzeja...

Czytaj więcej...

Światowy Dzien Wczesniala
Światowy Dzień Wcześniaka19-11-2024

Co roku, 17 listopada, obchodzimy Światowy Dzień Wcześniaka – wyjątkowe święto mające na celu...

Czytaj więcej...

Mamy Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie pielęgniarstwa ratunkowego18-11-2024

Miło nam poinformować, że mgr Agnieszka Komarowska-Cieślak została Konsultantem Wojewódzkim w...

Czytaj więcej...

Informacja o możliwości odbioru dokumentacji medycznej przed zniszczeniem14-11-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki...

Czytaj więcej...

Podpisanie o dofinansowanie przez marszałka województwa lubelskiego Jarosława Stawiarskiego, wicemarszałka Piotra Bresia oraz dr n. med. Małgorzatę Piasecką, zastępcę dyrektora ds. Lecznictwa naszego Szpitala.
Blisko 2 mln zł na ambulatoryjną opiekę specjalistyczną13-11-2024

Szpital Wojewódzki przy al. Kraśnickiej otrzyma środki z Funduszy Europejskich dla Lubelskiego...

Czytaj więcej...

Szpital przy al. Kraśnickiej z certyfikatem „Szpital Przyjazny Dziecku”07-11-2024

„Szpital Przyjazny Dziecku” to międzynarodowa inicjatywa stworzona przez Światową Organizację...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy 

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 29.11.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Mandarynka 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 ml,
  • Makaron świderki z serem białym i masłem 400 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt.- 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Szynka wieprzowa. 50 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Sałata lodowa z zielenina 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2472 kcal,
Białko - 99 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 361 g,
Cukry proste - 99 g,
Błonnik - 24 g,
Sól - 5,0 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 29.11.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 ml,
  • Makaron razowy z serem i masłem 400 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty kiszonej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1878 kcal,
Białko - 89 g,
Tłuszcze - 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 230 g,
Cukry proste - 44 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 6,1 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 27.11.2024r

 

Dieta latwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany pszenno - żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa z zielonych warzyw 350 ml,
  • Udko z kurczaka pieczone 150 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

kolacja

  • Chleb pszenno – żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Koktajl z owocami 250 gl

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2701 kcal,
Białko - 137 g,
Tłuszcze - 11 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 38 g,
Węglowodany - 304 g,
cukry proste - 82 g,
Błonnik - 29 g,
Sól - 7 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 
27.11.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Zupa z zielonych warzyw 350 ml,
  • Udko z kurczaka pieczone 150 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Podpłomyki b/cukru 1szt.,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2475 kcal,
Białko - 106g,
Tłuszcze - 108 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 35 g,
Węglowodany - 293 g,
Cukry proste - 34 g,
Błonnik - 47 g,
Sól - 6,9 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 25.11.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Zacierka mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Zupa Solferino 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Brokuł na parze 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2307 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 314 g,
cukry proste - 53 g,
Błonnik - 31 g,
Sól- 4,8 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 
25.11.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 50 g,
  • Bułka grahamka 50 g,
  • Pierś z indyka 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Papryka świeża 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Melon 150 g,

obiad

  • Zupa Solferino 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Brokuł na parze 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany b/ cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1965 kcal,
Białko - 95 g,
Tłuszcze - 63 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 274 g,
Cukry proste - 34 g,
Błonnik - 47 g,
Sól - 4,7 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 26.11.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 50 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Galaretka owocowa 150 ml,

obiad

  • Zupa Selerowa z makaronem 350 g,
  • Bigos 350 g,
  • Chleb pszenno- żytni 50 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1872 kcal,
Białko - 103 g,
Tłuszcze - 57 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 250 g,
cukry proste - 48 g,
Błonnik - 24 g,
Sól- 6,9 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 
26.11.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa Selerowa z makaronem 350 g,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2103 kcal,
Białko - 117 g,
Tłuszcze - 67 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g,
Węglowodany - 270 g,
Cukry proste - 38 g,
Błonnik - 41 g,
Sól - 5,4 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 22.11.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa pieczarkowa 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty kiszonej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ogórek konserwowy 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2292 kcal,
Białko - 100 g,
Tłuszcze - 69 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 18 g,
Węglowodany - 328 g,
Cukry proste - 70 g,
Błonnik - 28 g,
Sól - 5,8 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 22.11.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 75 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Papryka świeża paski 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Melon 100 g,

obiad

  • Zupa pieczarkowa 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Surówka z kapust kiszonej 200 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel gotowany b/ cukru 200 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski  150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1890 kcal,
Białko - 103 g,
Tłuszcze - 54 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 15 g,
Węglowodany - 260 g,
Cukry proste - 35 g,
Błonnik - 37 g,
Sól - 6,5 g,

Śniadanie:

Obiad:

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top