Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Zmiana lokalizacji Nocnej i Świątecznej poradnii opieki zdrowotnej
Zmiana lokalizacji NiŚ na ul. Biernackiego13-01-2025

Szanowni pacjenci, uprzejmie informujemy, iż w dniu 20.01.2025 od godziny 18.00 Poradnia Nocnej i...

Czytaj więcej...

Przygotowania do operacji zmniejszenia żołądka za pomocą robota da Vinci
W Szpitalu przy al. Kraśnickiej robot da Vinci zmniejsza także żołądek!30-12-2024

W Centrum Edukacyjnym Robotyki Operacyjnej, działającym w naszym Szpitalu, po raz pierwszy odbyły...

Czytaj więcej...

Zdjęcie przedstawia ramiona robota daVinci oraz 2 operatorów
Sukcesy Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej w Lublinie18-12-2024

To był bardzo dobry rok dla Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, działającego w Wojewódzkim...

Czytaj więcej...

Medycy z Ukrainy na szkoleniu w naszym szpitalu
Lekarze i personel medyczny z Ukrainy na szkoleniu w naszym Szpitalu16-12-2024

Grupa lekarzy i personelu medycznego z Ukrainy wzięła udział w dwudniowym szkoleniu zorganizowanym przez Szpital...

Czytaj więcej...

Plakat pierwszego ogólnopolskiego spotkania koordyantorów robota daVinci przedstawiajjący manipulatory robota i dwójkę lekarzy w trakcie zabiegu
Koordynatorzy Systemu Robotowego da Vinci z całej Polski spotkali się w Lublinie12-12-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie odbyło się I...

Czytaj więcej...

Szpital ma nowych profesorów nauk medycznych i nauk o zdrowiu21-11-2024

Bardzo dobre informacje napłynęły do naszego Szpitala. Otóż zgodnie z postanowieniem Andrzeja...

Czytaj więcej...

Światowy Dzien Wczesniala
Światowy Dzień Wcześniaka19-11-2024

Co roku, 17 listopada, obchodzimy Światowy Dzień Wcześniaka – wyjątkowe święto mające na celu...

Czytaj więcej...

Mamy Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie pielęgniarstwa ratunkowego18-11-2024

Miło nam poinformować, że mgr Agnieszka Komarowska-Cieślak została Konsultantem Wojewódzkim w...

Czytaj więcej...

Informacja o możliwości odbioru dokumentacji medycznej przed zniszczeniem14-11-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki...

Czytaj więcej...

Podpisanie o dofinansowanie przez marszałka województwa lubelskiego Jarosława Stawiarskiego, wicemarszałka Piotra Bresia oraz dr n. med. Małgorzatę Piasecką, zastępcę dyrektora ds. Lecznictwa naszego Szpitala.
Blisko 2 mln zł na ambulatoryjną opiekę specjalistyczną13-11-2024

Szpital Wojewódzki przy al. Kraśnickiej otrzyma środki z Funduszy Europejskich dla Lubelskiego...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy 

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 21.01.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno - żytni 50 g,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Papryka świeża paski 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
  • Gołąbki z kapusty włoskiej 100 g,
  • Sos pomidorowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2727 kcal,
Białko - 119 g,
Tłuszcze - 98 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 361 g,
cukry proste - 72 g,
Błonnik - 38 g,
Sól- 6,6 g,

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 
21.01.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Papryka świeża paski 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Serek wiejski 150 g,

obiad

  • Zupa Selerowa z makaronem 350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulką 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany b/cukru 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2375 kcal,
Białko - 127 g,
Tłuszcze - 84 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 290 g,
Cukry proste - 37 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 5,8 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 15.01.2025r

 

Dieta latwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Ryż na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Barszcz zabielany 350 g,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Marchew gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 25 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt.,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2181 kcal,
Białko - 111 g,
Tłuszcze - 67 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26,9 g,
Węglowodany - 297 g,
cukry proste - 41,6 g,
Błonnik - 22,5 g,
Sól - 4,6 g,

 

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 
15.01.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pasta humus z suszonym pomidorami i zieleniną 50 g,
  • Papryka świeża 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza pęczak 200 g,
  • Surówka Colesław200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2111 kcal,
Białko - 100 g,
Tłuszcze - 67 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 299 g,
Cukry proste - 37 g,
Błonnik - 38 g,
Sól - 4,8 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 13.01.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Miks sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Banan 1 szt,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-buraczani 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2420 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 338 g,
cukry proste - 89 g,
Błonnik - 27 g,
Sól- 5,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 
13.01.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 50 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa fasolowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowo- paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Podpłomyki b/ cukru 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2137 kcal,
Białko - 97 g,
Tłuszcze - 78 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 280 g,
Cukry proste - 44 g,
Błonnik - 46 g,
Sól - 5,5 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 14.01.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Makaron zacierka na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb razowy, żyt. 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa Solferino 350 ml,
  • Pierogi z mięsem 400 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Bułka maślana z kruszonką 50 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2205 kcal,
Białko - 100 g,
Tłuszcze - 78 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 285 g,
cukry proste - 46 g,
Błonnik - 22 g,
Sól- 5,8 g,

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 
14.01.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron zacierka na mleku 350 ml,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb mieszany 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 15 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa Solferino 350 ml,
  • Zrazik wieprzowy z warzywami 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/ cukru 250 g,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Bułka maślana z kruszonką 50 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2334 kcal,
Białko - 105 g,
Tłuszcze - 80 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 310 g,
Cukry proste - 48 g,
Błonnik - 25 g,
Sól - 6,7 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 20.01.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Zupa ml. Płatki owsiane 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb razowy, żyt. 50 g,
  • Pierś z indyka wędzona 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jogurt owocowy 150 g,

obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 ml,
  • Bitka wieprzowa w sosie własnym 100 g,
  • Kasza kuskus 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i szczypiorkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 100 g,
  • Sałata liść 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2221,22 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 74 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 287 g,
cukry proste - 56 g,
Błonnik - 28 g,
Sól- 4,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 
20.01.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Pierś z indyka wędzona 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Miks sałat z zielenina i olejem 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jogurt owocowy 150 ml,

obiad

  • Zupa dyniowa krem 350 g,
  • Klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50 g,
  • Ziemniaki 200 g,
  • Jarzynka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-buraczani 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z warzywami i ryżem 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2237 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 66 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
Węglowodany - 316 g,
Cukry proste - 59 g,
Błonnik - 28 g,
Sól - 5,0 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top