Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Aktualności

Sala ćwiczeń, na pierwszym planie znajduje się rowerek stacionarny i dwie bierznie, wszystko stoi na pomarańczowej podłodze sportowej. W tle widać ćwiczącą osobę oraz kilka innych sprzętów fitness przy szarej ścianie.
Nowy sprzęt dla pacjentów onkologicznych07-11-2025

Szpital realizując zadanie w ramach Narodowej Strategii Onkologicznej,  przeznaczy blisko 2 miliony...

Czytaj więcej...

Uwaga! 10.11.2025 - Dzień wolny od pracy.
10.11.2025 - dzień wolny od pracy24-10-2023

Szanowni Państwo, Uprzejmie informuję, że zgodnie z Zarządzeniem Dyrektora Szpitala dzień...

Czytaj więcej...

Na zdjęciu cztery osoby stoją w szeregu podczas oficjalnej uroczystości, każda trzyma teczkę z herbem Województwa Lubelskiego i napisem
Umowa w sprawie utworzenia klinik KUL w Szpitalu przy al. Kraśnickiej06-11-2025

Studenci medycyny z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II będą kształcili...

Czytaj więcej...

Grupa pięciu chirurgów w niebieskich strojach operacyjnych pozuje we wnętrzu nowoczesnej sali operacyjnej przy stanowisku robota chirurgicznego da Vinci. Lekarze stoją obok konsoli sterującej oraz wieloramiennego robota przygotowanego do zabiegów, co podkreśla praktyczny charakter spotkania Klubu Robotycznego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie.
Klub Robotyczny - chirurdzy spotkali się w Lublinie27-10-2025

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie  odbyło się...

Czytaj więcej...

Uczestnicy kikonferencji siedzący na elegancej sali konferencyjnej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego. Na pierwszym planie widoczne są osoby odwrócone tyłem do obiektywu, podczas gdy prelegentka wygłasza prezentację na mównicy. Na ekranie prezentacji widać tytuł prelekcji dotyczącej Zakładu Medycyny Laboratoryjnej oraz logo szpitala. W tle stoją flagi Polski i Unii Europejskiej oraz banery informacyjne konferencji.
Nasz Szpital aktywnie uczestniczy w rozwoju medycyny laboratoryjnej na Lubelszczyźnie!27-10-2025

Informujemy, że przedstawicielka naszego Szpitala wzięła udział w ważnej konferencji regionalnej.

Czytaj więcej...

od lewej Dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Lublinie Piotr Matej, członek zarządu firmy Adamietz Łukasz Kutyba, marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski
Blisko 21 milionów złotych na nowy Oddział Chorób Zakaźnych Dziecięcych w Lublinie20-10-2025

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie rozpoczyna budowę...

Czytaj więcej...

Lekarz w białym fartuchu z czerwonym stetoskopem rozmawia z pacjentem i przekazuje informacje zapisane na kartce papieru podczas wizyty. W lewym górnym rogu widoczne jest niebieskie logo szpitala.
Informacja dla Pacjenta15-10-2025

Informuję, iż Szpital zapewnia wykonanie wszelkich niezbędnych badań w związku z podejmowanym...

Czytaj więcej...

Dwoje lekarzy na sali operacyjnej w trakcie operacji przy użyciu nowego mikroskopu
Mikroskop chirurgiczny pomoże ortopedom ze szpitala przy al. Kraśnickiej13-10-2025

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego nabył mikroskop...

Czytaj więcej...

zdjęcie sali konferencyjnej z widoczną publicznością i prelegentem
Spotkanie liderów robotyki08-10-2025

W Warszawie po raz drugi odbyło się DA VINCI EXECUTIVE MEETING – spotkanie z dyrektorami i...

Czytaj więcej...

Na zdjęciu od lewej Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski, Zastępca Kierownika Zakładu Medycyny Nuklearnej mgr Waldemar Wnuk, Kierownik Zakładu Medycyny Nuklearnej dr nauk medycznych Renata Gołębiewska, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego Piotr Matej
Zaawansowana diagnostyka dla pacjentów: nowoczesna gamma-kamer06-10-2025

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie zakończył...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy Czerwona ikona przycisku odtwarzaj

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 28.02.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Schab pieczony ze śliwką 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany waniliowy 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2537 kcal,
Białko - 121 g,
Tłuszcze - 78 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 351 g,
cukry proste - 87 g,
Błonnik - 28 g,
Sól - 4,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
28.02.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Filet z dorsza pieczony 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty czerwonej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2070 kcal,
Białko - 115 g,
Tłuszcze - 68 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 270 g,
Cukry proste - 43 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 5,1 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 27.02.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Serek ziolowy50 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Kapusta pekińska z kukurydza i ziarnem 70 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Ciasto jogurtowe z owocami 100 g,

obiad

  • Zupa pieczarkowa 350 ml,
  • Kotlet schabowy 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka Colesław 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Kiełbaski Frakfunterki 70 g,
  • Pasta z warzyw dozwolonych z zieleniną 100 g,
  • Ogórek konserwowy 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2512 kcal,
Białko - 109 g,
Tłuszcze - 72 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 370 g,
cukry proste - 62 g,
Błonnik - 30 g,
Sól - 5,9 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
27.02.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno- żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Serek ziołowy 50 g,
  • Szynka drobiowa gotowana 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Ciasto jogurtowe z owocami 100 g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 1500 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Buraczki gotowane 150g
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasta z warzyw dozwolonych z zieleniną 100 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2528 kcal,
Białko - 115 g,
Tłuszcze - 74 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 326 g,
Cukry proste - 68 g,
Błonnik - 30 g,
Sól - 6,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 25.02.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Bułka kajzerka 25 g,
  • Chleb razowy, żyt. 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Herbatniki  30 g,

obiad

  • ZupaSolferino 350 ml,
  • Makaron świderki z serem białym 400 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Bułka maślana z kruszonką 50 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2104 kcal,
Białko - 97 g,
Tłuszcze - 64 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 292 g,
cukry proste - 54 g,
Błonnik - 21 g,
Sól- 5,5 g,

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
25.02.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Bułka grahamka 1 szt,
  • Chleb razowy, żyt. 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Melon 150 g,

obiad

  • Zupa sloferino 350 ml,
  • Makaron razowy z serem białym 400 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel bez cukru 200 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1958 kcal,
Białko - 100 g,
Tłuszcze - 66 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 19 g,
Węglowodany - 246 g,
Cukry proste - 33 g,
Błonnik - 32 g,
Sól - 5,8 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 26.02.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Ryż na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Barszcz zabielany 350 g,
  • Roladka drobiowa pieczona 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Marchew gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno - żytni 25 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt.,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2254 kcal,
Białko - 108 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26,7 g,
Węglowodany - 301 g,
cukry proste - 36 g,
Błonnik - 31 g,
Sól - 5,3 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data
26.02.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pasta humus z suszonym pomidorami i zieleniną 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Roladka drobiowa oieczona 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Fasolka szparagowa z masłem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Sałatka śledziowa 150 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2214 kcal,
Białko - 99 g,
Tłuszcze - 73 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 314 g,
Cukry proste - 30 g,
Błonnik - 45 g,
Sól - 5,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Data 24.02.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron na mleku300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Miks sałat z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 g,
  • Klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-buraczani 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2323 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 83 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 29 g,
Węglowodany - 297 g,
cukry proste - 75 g,
Błonnik - 27 g,
Sól- 5,5 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej

Data 24.02.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Mix sałat z zieleniną 50 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa fasolowa 350 g,
  • Klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos pomidorowo- paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
podwieczorek
  • Podpłomyki b/ cukru 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2248 kcal,
Białko - 98 g,
Tłuszcze - 87 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,
Węglowodany - 286 g,
Cukry proste - 45 g,
Błonnik - 45 g,
Sól - 5,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top