Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Szpital ma nowych profesorów nauk medycznych i nauk o zdrowiu21-11-2024

Bardzo dobre informacje napłynęły do naszego Szpitala. Otóż zgodnie z postanowieniem Andrzeja...

Czytaj więcej...

Mamy Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie pielęgniarstwa ratunkowego18-11-2024

Miło nam poinformować, że mgr Agnieszka Komarowska-Cieślak została Konsultantem Wojewódzkim w...

Czytaj więcej...

Światowy Dzien Wczesniala
Światowy Dzień Wcześniaka19-11-2024

Co roku, 17 listopada, obchodzimy Światowy Dzień Wcześniaka – wyjątkowe święto mające na celu...

Czytaj więcej...

Informacja o możliwości odbioru dokumentacji medycznej przed zniszczeniem14-11-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki...

Czytaj więcej...

). Umowę o dofinansowanie podpisali marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski, wicemarszałek Piotr Breś oraz dr n. med. Małgorzata Piasecka, zastępca dyrektora ds. Lecznictwa naszego Szpitala.
Blisko 2 mln zł na ambulatoryjną opiekę specjalistyczną13-11-2024

Szpital Wojewódzki przy al. Kraśnickiej otrzyma środki z Funduszy Europejskich dla Lubelskiego...

Czytaj więcej...

Szpital przy al. Kraśnickiej z certyfikatem „Szpital Przyjazny Dziecku”07-11-2024

„Szpital Przyjazny Dziecku” to międzynarodowa inicjatywa stworzona przez Światową Organizację...

Czytaj więcej...

Szkolimy z zakresu laparoskopowej i robotycznej małoinwazyjnej chirurgii przewodu pokarmowego05-11-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie odbył się praktyczny kurs z zakresu...

Czytaj więcej...

Szpital liderem informatyzacji medycznej 25-09-2024

Podczas odbywającego się w Sopocie Forum Innowacji Medycznych, Dyrektor Piotr Matej odebrał...

Czytaj więcej...

Zbiórka darów dla mieszkańców terenów dotkniętych klęską powodzi17-09-2024

Przyłączając się do apelu Marszałka Województwa Lubelskiego wspólnie z Caritas Archidiecezji...

Czytaj więcej...

2,9 mln euro na zakup nowoczesnego sprzętu medycznego dla szpitala w Lublinie i w Użhorodzie17-09-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie oraz Zakarpacki...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy 

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 31.05.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka kajzerka 50 g
  • Chleb mieszany 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Marchew surowa plastry 50 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Ryba zapiekana w sosie beszamelowym 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Mix sałat z zielenina i olejem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Ser żółty 80 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Koktajl z owocami 200 g

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2422 kcal,
Białko - 114 g,
Tłuszcze - 96 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 38 g,
Węglowodany - 296 g,
Cukry proste - 80 g,
Błonnik - 26 g,
Sól - 4,6  g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 31.05.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów(6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 50 g,
  • Bułka grahamka 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml

II śniadanie

  • Kiwi 100 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Mix sałat z zielenina i olejem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 80 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1704 kcal,
Białko 86 g,
Tłuszcze - 64 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 211 g,
Cukry proste - 20 g,
Błonnik - 30 g,
Sól - 5,0  g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 29.05.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g 1 szt.,

obiad

  • Zupa dyniowa 350 ml,
  • Makaron z musem truskawkowym 400 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żyt. 25 g,
  • Jajko – 1 szt.,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałata zielona 35 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2270 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 34 g,
Węglowodany - 299 g,
Cukry proste - 59 g,
Błonnik - 20 g,
Sól - 4,5 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 29.05.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pasta hummus z suszonymi
    pomidorami i zieleniną 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 150 g,

obiad

  • Zupa dyniowa z masłem 350 ml,
  • Makaron razowy z serem białym i masłem 400 g,
  • Ogórek z olejem i zieleniną 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Jajko 1 szt.,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałata zielona 35 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2292 kcal,
Białko - 124 g,
Tłuszcze - 97 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 36 g,
Węglowodany - 240 g,
cukry proste - 42 g,
Błonnik - 20 g,
Sól - 6,0 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 27.05.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na ml. 300 ml,
  • Chleb pszenno - żytni 25 g,
  • Chleb razowy żytni 25 g,
  • Szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa fasolowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowo – paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany pszenno – żytni 25 g,
  • Chleb razowy żytni 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2237 kcal,
Białko - 113 g,
Tłuszcze - 65 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 320 g,
cukry proste - 80 g,
Błonnik - 41 g,
Sól - 5,5 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 27.05.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa fasolowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowo – paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Podpłomyki bez cukru 1 szt.,

kolacja

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt.

Wartość odżywcza

Energia – 1944 kcal,
Białko - 96 g,
Tłuszcze - 59 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
Węglowodany - 281 g,
cukry proste - 51 g,
Błonnik - 49 g,
Sól - 5,6 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 28.05.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Makaron na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb razowy, żyt. 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Biszkopty 30 g,

obiad

  • Krupnik jęczmienny z natką pietruszki 350 ml,
  • Bigos 350 g,
  • Chleb pszenno żytni 50 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1757 kcal,
Białko - 90 g,
Tłuszcze - 50 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g,
Węglowodany - 247 g,
cukry proste - 35 g,
Błonnik - 25 g,
Sól - 6,5 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 28.05.2024r

 

Dieta ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Marchew surowa plastry 50 g,

obiad

  • Krupnik jęczmienny z natką pietruszki 350 g,
  • Zrazik wieprzowy z warzywami 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Sałatka z buraczka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/ cukru 250 g,

podwieczorek

  • Kisiel gotowany 200 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150 g,

Wartość odżywcza

Energia – 2082 kcal,
Białko - 86 g,
Tłuszcze - 68 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
Węglowodany - 300 g,
cukry proste - 47 g,
Błonnik - 42 g,
Sól - 6,5 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 24.05.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa zacierka 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 150 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Szynka wieprzowa. 50 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2235 kcal,
Białko - 97 g,
Tłuszcze - 56 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g,
Węglowodany - 346 g,
Cukry proste - 89 g,
Błonnik - 25g,
Sól - 5,5 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 24.05.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów(6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło extra 10 g
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Marchew surowa plastry 50 g,

obiad

  • Zupa żurek 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Mandarynka 100 ml,

kolacja

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2049 kcal,
Białko - 100 g,
Tłuszcze - 67 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g,
Węglowodany - 281 g,
Cukry proste - 33 g,
Błonnik - 43 g,
Sól - 6,5 g,

Śniadanie:

Obiad:

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top