Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Szpital ma nowych profesorów nauk medycznych i nauk o zdrowiu21-11-2024

Bardzo dobre informacje napłynęły do naszego Szpitala. Otóż zgodnie z postanowieniem Andrzeja...

Czytaj więcej...

Mamy Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie pielęgniarstwa ratunkowego18-11-2024

Miło nam poinformować, że mgr Agnieszka Komarowska-Cieślak została Konsultantem Wojewódzkim w...

Czytaj więcej...

Światowy Dzien Wczesniala
Światowy Dzień Wcześniaka19-11-2024

Co roku, 17 listopada, obchodzimy Światowy Dzień Wcześniaka – wyjątkowe święto mające na celu...

Czytaj więcej...

Informacja o możliwości odbioru dokumentacji medycznej przed zniszczeniem14-11-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki...

Czytaj więcej...

). Umowę o dofinansowanie podpisali marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski, wicemarszałek Piotr Breś oraz dr n. med. Małgorzata Piasecka, zastępca dyrektora ds. Lecznictwa naszego Szpitala.
Blisko 2 mln zł na ambulatoryjną opiekę specjalistyczną13-11-2024

Szpital Wojewódzki przy al. Kraśnickiej otrzyma środki z Funduszy Europejskich dla Lubelskiego...

Czytaj więcej...

Szpital przy al. Kraśnickiej z certyfikatem „Szpital Przyjazny Dziecku”07-11-2024

„Szpital Przyjazny Dziecku” to międzynarodowa inicjatywa stworzona przez Światową Organizację...

Czytaj więcej...

Szkolimy z zakresu laparoskopowej i robotycznej małoinwazyjnej chirurgii przewodu pokarmowego05-11-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie odbył się praktyczny kurs z zakresu...

Czytaj więcej...

Szpital liderem informatyzacji medycznej 25-09-2024

Podczas odbywającego się w Sopocie Forum Innowacji Medycznych, Dyrektor Piotr Matej odebrał...

Czytaj więcej...

Zbiórka darów dla mieszkańców terenów dotkniętych klęską powodzi17-09-2024

Przyłączając się do apelu Marszałka Województwa Lubelskiego wspólnie z Caritas Archidiecezji...

Czytaj więcej...

2,9 mln euro na zakup nowoczesnego sprzętu medycznego dla szpitala w Lublinie i w Użhorodzie17-09-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie oraz Zakarpacki...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy 

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 28.06.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany pszenno żytni 50 g,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa pieczarkowa 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2270 kcal,
Białko - 93 g,
Tłuszcze - 71 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 18 g,
Węglowodany - 327 g,
Cukry proste - 74 g,
Błonnik - 27 g,
Sól - 3,8  g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 28.06.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów(6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Melon 100 g,

obiad

  • Zupa pieczarkow 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 150 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel gotowany b/ cukru 200 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1852 kcal,
Białko 96 g,
Tłuszcze - 56 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 16 g,
Węglowodany - 258 g,
Cukry proste - 36 g,
Błonnik - 36 g,
Sól - 5,5  g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 27.06.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na ml. 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem
    lnianym i zieleniną 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Banan 150 g,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 ml,
  • Rumsztyk w sosie własnym 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Jarzynka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2383 kcal,
Białko - 113 g,
Tłuszcze - 84 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 305 g,
Cukry proste - 84 g,
Błonnik - 27 g,
Sól - 5,6 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 27.06.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo strawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem
    lnianym z zieleniną 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 ml,
  • Rumsztyk w sosie własnym 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Ogórek z olejem i zieleniną 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2150 kcal,
Białko - 105 g,
Tłuszcze - 85 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g,
Węglowodany - 254 g,
cukry proste - 37 g,
Błonnik - 36 g,
Sól - 5,7 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 25.06.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno - żytni 50 g,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 ml,
  • Gołąbki z kapusty włoskiej 100 g,
  • Sos pomidorowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebula 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Bułka maślana 50 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2422 kcal,
Białko - 99 g,
Tłuszcze - 93 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 313 g,
cukry proste - 55 g,
Błonnik - 31 g,
Sól - 6,6 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 25.06.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno - żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 ml,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Marchewka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel gotowany 200 ml,

kolacja

  • Bułka wrocławska 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Sałatka strzępiasta 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Bułka maślana 50 g,

Wartość odżywcza

Energia – 2258 kcal,
Białko - 102 g,
Tłuszcze - 79 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 295 g,
cukry proste - 49 g,
Błonnik - 23 g,
Sól - 6,5 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 26.06.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Zacierka na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany pszenno- żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa solferino 350 ml,
  • Udziec zawijany 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna-wrocławska 50 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Jajko 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2471 kcal,
Białko - 136 g,
Tłuszcze - 103 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 35 g,
Węglowodany - 257 g,
Cukry proste - 52 g,
Błonnik - 16 g,
Sól - 6,5 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 26.06.2024r

 

Dieta z ograniczeniem ławoprzyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Herbata bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Arbuz 250 g,

obiad

  • Zupa solferino 350 ml,
  • Udziec zawijany 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Sałatka z buraczka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Podpłomyki b/ cukru 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Sałata lodowa z zielenina 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2399 kcal,
Białko - 120 g,
Tłuszcze - 103 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 264 g,
cukry proste - 52 g,
Błonnik - 40 g,
Sól - 6,6 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 24.06.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Pierś z indyka wędzona 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa żurek 350 ml,
  • Bitka wieprzowa w sosie własnym 100 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzonym 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2140 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 268 g,
cukry proste - 59 g,
Błonnik - 34 g,
Sól - 5,3 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 24.06.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 50 g,
  • Pierś z indyka wędzona 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Miks sałat z zielenina i olejem 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa selerowa z makaronem 350 g,
  • Klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Jarzynka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-buraczani 50 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z warzywami i ryżem 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza

Energia – 2373 kcal,
Białko - 117 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 321 g,
cukry proste - 61 g,
Błonnik - 36 g,
Sól - 5,4 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top