Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Zdjęcie przedstawia ramiona robota daVinci oraz 2 operatorów
Sukcesy Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej w Lublinie18-12-2024

To był bardzo dobry rok dla Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, działającego w Wojewódzkim...

Czytaj więcej...

Medycy z Ukrainy na szkoleniu w naszym szpitalu
Lekarze i personel medyczny z Ukrainy na szkoleniu w naszym Szpitalu16-12-2024

Grupa lekarzy i personelu medycznego z Ukrainy wzięła udział w dwudniowym szkoleniu zorganizowanym przez Szpital...

Czytaj więcej...

Plakat pierwszego ogólnopolskiego spotkania koordyantorów robota daVinci przedstawiajjący manipulatory robota i dwójkę lekarzy w trakcie zabiegu
Koordynatorzy Systemu Robotowego da Vinci z całej Polski spotkali się w Lublinie12-12-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie odbyło się I...

Czytaj więcej...

Szpital ma nowych profesorów nauk medycznych i nauk o zdrowiu21-11-2024

Bardzo dobre informacje napłynęły do naszego Szpitala. Otóż zgodnie z postanowieniem Andrzeja...

Czytaj więcej...

Światowy Dzien Wczesniala
Światowy Dzień Wcześniaka19-11-2024

Co roku, 17 listopada, obchodzimy Światowy Dzień Wcześniaka – wyjątkowe święto mające na celu...

Czytaj więcej...

Mamy Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie pielęgniarstwa ratunkowego18-11-2024

Miło nam poinformować, że mgr Agnieszka Komarowska-Cieślak została Konsultantem Wojewódzkim w...

Czytaj więcej...

Informacja o możliwości odbioru dokumentacji medycznej przed zniszczeniem14-11-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki...

Czytaj więcej...

Podpisanie o dofinansowanie przez marszałka województwa lubelskiego Jarosława Stawiarskiego, wicemarszałka Piotra Bresia oraz dr n. med. Małgorzatę Piasecką, zastępcę dyrektora ds. Lecznictwa naszego Szpitala.
Blisko 2 mln zł na ambulatoryjną opiekę specjalistyczną13-11-2024

Szpital Wojewódzki przy al. Kraśnickiej otrzyma środki z Funduszy Europejskich dla Lubelskiego...

Czytaj więcej...

Szpital przy al. Kraśnickiej z certyfikatem „Szpital Przyjazny Dziecku”07-11-2024

„Szpital Przyjazny Dziecku” to międzynarodowa inicjatywa stworzona przez Światową Organizację...

Czytaj więcej...

Szkolimy z zakresu laparoskopowej i robotycznej małoinwazyjnej chirurgii przewodu pokarmowego05-11-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie odbył się praktyczny kurs z zakresu...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy 

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 31.07.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Zupa ml. Ryż na na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100g,
  • Masło extra 82% tł. 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jogurt owocowy 150 g 1szt.,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Makaron świderki z serem białym i masłem 400 g,
  • Jabłko - 150g (1szt),
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żyt. 25 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150 g (1szt),

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2179,7 kcal,
Białko - 112,7 g,
Tłuszcze - 72,2 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 270 g,
Cukry proste - 43g,
Błonnik - 15,7 g,
Sól - 4,1 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 31.07.2024r

 

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Pasta humus z suszonymi pomidorami i zieleniną 50 g,
  • Papryka świeża 100 g,
  • Masło extra 82% tł. 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Melon 150 g 1szt.,

obiad

  • Zupa pieczarkowa 350 ml,
  • Makaron razowy z serem białym i masłem 400 g,
  • Ogórek z olejem i zieleniną 200 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Jajo gotowane 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna/mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek wiejski 150 g (1szt),

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1684 kcal,
Białko - 83 g,
Tłuszcze - 73 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 183 g,
cukry proste - 23 g,
Błonnik - 27,5 g,
Sól - 4,5 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 30.07.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżym 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Sałata zielona 15g,
  • Masło extra 82% tł. 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Biszkopty 20 g,

obiad

  • Zupa Krupnik jęczmienny z natką pietruszki 350 ml,
  • Leniwe z masłem 350 g,
  • Jogurt naturalny 1 szt,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
    Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żyt. 25 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Sok owocowo – warzywny 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2380,80 kcal,
Białko - 125 g,
Tłuszcze - 76,8 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26,8 g,
Węglowodany - 307,6 g,
cukry proste - 62 g,
Błonnik - 21,3 g,
Sól - 6,3 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 30.07.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

obiad

  • Zupa solferino 350 ml,
  • Zrazik wieprzowy z warzywami 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiell gotowany b/cukru 200 ml,

Wartość odżywcza

Energia – 2185 kcal,
Białko - 99,03 g,
Tłuszcze - 80,6 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26,4 g,
Węglowodany - 386,6 g,
cukry proste - 37,7 g,
Błonnik - 40,4 g,
Sól - 6,5 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 26.07.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa żurek 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty kiszonej 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2415 kcal,
Białko - 93 g,
Tłuszcze - 77 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g,
Węglowodany - 351 g,
Cukry proste - 86 g,
Błonnik - 29 g,
Sól - 6,3 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 26.07.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa zacierka 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50 g,
  • Marchewka gotowana 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Szynka wieprzowa. 50 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2309 kcal,
Białko 99 g,
Tłuszcze - 57 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g,
Węglowodany - 364 g,
Cukry proste - 89 g,
Błonnik - 26,5 g,
Sól - 5,8  g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 29.07.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na na ml. 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Sałata 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Banan 150 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 ml,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2324 kcal,
Białko - 108 g,
Tłuszcze - 70 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 329 g,
cukry proste - 89 g,
Błonnik - 26 g,
Sól - 5,4 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 29.07.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa fasolowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowo- paprykowy 50 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

 
  • Podpłomyki bez cukru 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny szt 1szt,

Wartość odżywcza

Energia – 2143 kcal,
Białko - 97 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 290 g,
cukry proste - 51 g,
Błonnik - 49 g,
Sól - 5,5 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 25.07.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb mieszany psz. żytni 25 g,
  • Pierś gotowana z indyka 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Herbatniki 30 g,

obiad

  • Zupa ryżanka z masłem 350 ml,
  • Kotlet mielony pieczony 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Jarzynka gotowana150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Koktajl z owocami 250 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2652 kcal,
Białko - 142 g,
Tłuszcze - 85 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 340 g,
Cukry proste - 65 g,
Błonnik - 24 g,
Sól - 6,2 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 25.07.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo strawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pierś z indyka 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Papryka 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Melon 150 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
  • Kotlet mielony pieczony 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2260 kcal,
Białko - 111 g,
Tłuszcze - 81 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 291 g,
cukry proste - 23 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 6,2 g,

Śniadanie:

Obiad:

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top