Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Szpital liderem informatyzacji medycznej 25-09-2024

Podczas odbywającego się w Sopocie Forum Innowacji Medycznych, Dyrektor Piotr Matej odebrał...

Czytaj więcej...

Zbiórka darów dla mieszkańców terenów dotkniętych klęską powodzi17-09-2024

Przyłączając się do apelu Marszałka Województwa Lubelskiego wspólnie z Caritas Archidiecezji...

Czytaj więcej...

2,9 mln euro na zakup nowoczesnego sprzętu medycznego dla szpitala w Lublinie i w Użhorodzie17-09-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie oraz Zakarpacki...

Czytaj więcej...

O jakości w ochronie zdrowia podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu04-09-2024

W Karpaczu w dniach 3-5 września odbywa się już po raz XXXIII Forum Ekonomiczne. Jest to jedno z...

Czytaj więcej...

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej będzie szkolić więcej lekarzy31-07-2024

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana...

Czytaj więcej...

Szybko i skutecznie leczymy nietrzymanie moczu u kobiet30-07-2024

Z wysiłkowym nietrzymaniem moczu zmaga się nawet co trzecia Polka. Schorzenie może negatywnie...

Czytaj więcej...

Szpital przy al. Kraśnickiej zwiększa swoje dochody i otwiera nowe oddziały.10-07-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego  w2023 roku zwiększył o ponad 20...

Czytaj więcej...

Blisko 3 mln euro na sprzęt dla naszego szpitala i dla placówki w Ukrainie24-06-2024

Rozpoczęła się realizacja polsko-ukraińskiego projektu współpracy transgranicznej pomiędzy dwoma...

Czytaj więcej...

Nowy ordynator Oddziału Chirurgii Ogólnej18-06-2024

Oddział Chirurgii Ogólnej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała...

Czytaj więcej...

Zapraszamy prezdstawicieli  do prezentacji możliwści oferowanego sprzętu/angiografu
Zapraszamy przedstawicieli do prezentacji możliwości oferowanych angiografów18-06-2024

Zapraszamy zainteresowanych przedstawicieli podmiotów oferujących angiografy do zaprezentowania...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy 

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 31.10.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym i zieleniną 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Banan 150 g,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 ml,
  • Rumsztyk w sosie własnym 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2470 kcal,
Białko - 113 g,
Tłuszcze - 88 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 320 g,
cukry proste - 90 g,
Błonnik - 27 g,
Sól - 6,0 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 31.10.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Szynka drobiowa gotowana 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lniany i zielenina 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Gruszka 200 g,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 g,
  • Rumsztyk w sosie własnym 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami z zieleniną 100 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza

Energia - 2235 kcal,
Białko - 102 g,
Tłuszcze - 83 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 292 g,
cukry proste - 32 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 6,2 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 30.10.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Makaron zacierka na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Winogrono zielone 110 g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Roladka drobiowa pieczona 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno -żytni 25 g,
  • Polędwica z indyka gotowana 50 g,
  • Jajko gotowane 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Koktajl owocowy 250 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2415 kcal,
Białko - 138 g,
Tłuszcze - 80 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,
Węglowodany - 295 g,
cukry proste - 69 g,
Błonnik - 19 g,
Sól - 6,3 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 
30.10.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 50 g,
  • Bułka grahamka 1 szt,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Sałata lodowa z zielenina 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Kiwi 100 g,

obiad

  • Zupa Kapuśniak 350 ml,
  • Roladka drobiowa pieczona 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Sałatka z buraczka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Podpłomyki b/ cukru 1 szt,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Polędwica z indyka gotowana 50 g,
  • Jajko gotowane 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2095 kcal,
Białko - 102 g,
Tłuszcze - 84 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 252 g,
Cukry proste - 30 g,
Błonnik - 37 g,
Sól - 6,7 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 25.10.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany waniliowy 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2452 kcal,
Białko - 110 g,
Tłuszcze - 77 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 343 g,
Cukry proste - 87 g,
Błonnik - 27 g,
Sól - 5,2 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 25.10.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 75 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa żurek 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Sos grecki 150 g,
  • Sałata liść 15 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2107 kcal,
Białko - 114 g,
Tłuszcze - 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 253 g,
Cukry proste - 31 g,
Błonnik - 37 g,
Sól - 5,7 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 29.10.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno - żytni 50 g,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Papryka świeza paski 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki  30 g,

obiad

  • Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
  • Bigos 350 g,
  • Chleb pszenno – żytni 50 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2098 kcal,
Białko - 95 g,
Tłuszcze - 68 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,
Węglowodany - 292 g,
cukry proste - 63 g,
Błonnik - 33 g,
Sól - 6,9 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 
29.10.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Papryka świeża paski 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Serek wiejski 150 g,

obiad

  • Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Mizeria 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2177 kcal,
Białko - 111 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 277 g,
Cukry proste - 36 g,
Błonnik - 38 g,
Sól - 6,8 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 17.10.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Serek ziolowy50 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Galaretka owocowa 150 ml,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Filet z kurczaka pieczony 100 g,
  • Sos śmietanowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Buraczki gotowany 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pasta z warzyw dozwolonych z zieleniną 100 g,
  • Mix sałat z zieleniną 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2143 kcal,
Białko - 106 g,
Tłuszcze - 70 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 280 g,
cukry proste - 62 g,
Błonnik - 20 g,
Sól - 6,9 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 17.10.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek ziołowy 50 g,
  • Szynka drobiowa gotowana 50 g,
  • Kapusta pekińska z kukurydzą słonecznikiem 70 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Kiwi 100 g,

obiad

  • Zupa pieczarkowa 350 g,
  • Filet z kurczaka pieczony 100 g,
  • Sos śmietanowy 100 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Fasolka szparagowa 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pasta warzywna z zieleniną 100 g,
  • Mix sałat z zieleniną 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza

Energia - 2114 kcal,
Białko - 103 g,
Tłuszcze - 79 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 274 g,
cukry proste - 24 g,
Błonnik - 43 g,
Sól - 6,9 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top