Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Szpital liderem informatyzacji medycznej 25-09-2024

Podczas odbywającego się w Sopocie Forum Innowacji Medycznych, Dyrektor Piotr Matej odebrał...

Czytaj więcej...

Zbiórka darów dla mieszkańców terenów dotkniętych klęską powodzi17-09-2024

Przyłączając się do apelu Marszałka Województwa Lubelskiego wspólnie z Caritas Archidiecezji...

Czytaj więcej...

2,9 mln euro na zakup nowoczesnego sprzętu medycznego dla szpitala w Lublinie i w Użhorodzie17-09-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie oraz Zakarpacki...

Czytaj więcej...

O jakości w ochronie zdrowia podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu04-09-2024

W Karpaczu w dniach 3-5 września odbywa się już po raz XXXIII Forum Ekonomiczne. Jest to jedno z...

Czytaj więcej...

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej będzie szkolić więcej lekarzy31-07-2024

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana...

Czytaj więcej...

Szybko i skutecznie leczymy nietrzymanie moczu u kobiet30-07-2024

Z wysiłkowym nietrzymaniem moczu zmaga się nawet co trzecia Polka. Schorzenie może negatywnie...

Czytaj więcej...

Szpital przy al. Kraśnickiej zwiększa swoje dochody i otwiera nowe oddziały.10-07-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego  w2023 roku zwiększył o ponad 20...

Czytaj więcej...

Blisko 3 mln euro na sprzęt dla naszego szpitala i dla placówki w Ukrainie24-06-2024

Rozpoczęła się realizacja polsko-ukraińskiego projektu współpracy transgranicznej pomiędzy dwoma...

Czytaj więcej...

Nowy ordynator Oddziału Chirurgii Ogólnej18-06-2024

Oddział Chirurgii Ogólnej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Kardynała...

Czytaj więcej...

Zapraszamy prezdstawicieli  do prezentacji możliwści oferowanego sprzętu/angiografu
Zapraszamy przedstawicieli do prezentacji możliwości oferowanych angiografów18-06-2024

Zapraszamy zainteresowanych przedstawicieli podmiotów oferujących angiografy do zaprezentowania...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy 

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 16.10.2023r

 

Dieta podstawowa

 

śniadanie

  • płatki owsiane na mleku (300ml)
  • chleb pszenno -żytni 50g
  • chleb razowy 50g,
  • mix do smarowania 15g,
  • szynka wieprzowa gotowana 50g,
  • ser żółty 50g,
  • rzodkiew biała (100g)
  • herbata czarna z cukrem 250ml

II śniadania

Jogurt owocowy 150g

obiad

  • żurek (350ml)
  • smażony kotlet pożarski 100g,
  • ziemniaki 200g,
  • surówka z białej kapusty (150g)
  • kompot wieloowocowy z cukrem250ml

kolacja

  • chleb pszenno-żytni 50g,
  • bułka pszenna 50g,
  • masło 82% 15g,
  • kiełbasa krakowska 50g,
  • pasta z soczewicy 50g,
  • miks zieleniny 5g,
  • pomidor (100g)
  • kefir-150g
  • herbata czarna z cukrem 250ml

Wartość odżywcza posiłków

Energia -2271 kcal
Białko-102g
Tłuszcze-87g
Kwasy tłuszczowe nasycone -13,7g
Węglowodany-270g
Błonnik—28,4 g
Sól-6,0g

śniadanie: 

obiad:

 

Data 16.10.2023r

 

Dieta łatwostrawna

 

Śniadanie

  • płatki owsiane na mleku (300ml)
  • chleb pszenno -żytni 50g
  • bułka pszenna-50g,
  • mix do smarowania 15g,
  • szynka wieprzowa gotowana 50g,
  • ser żółty 50g,
  • liść sałaty (15g)
  • herbata czarna z cukrem 250ml

II śniadania

Jogurt owocowy 150g

obiad

  • Selerowa z ziemniakami (350ml)
  • pieczony kotlet pożarski 100g,
  • ziemniaki 200g, sałata (150g)
  • kompot wieloowocowy z cukrem250ml

kolacja

  • chleb pszenno-żytni 50g,
  • bułka pszenna 50g,
  • masło 82% 15g,
  • kiełbasa krakowska 50g,
  • pasta mięsno- warzywna 50g,
  • miks zieleniny 5,
  • pomidor (100g)
  • kefir-150g
  • herbata czarna z cukrem 250ml

Wartość odżywcza

Energia -2165 kcal
Białko-98g
Tłuszcze-77g
Kwasy tłuszczowe nasycone -10,5g
Węglowodany-270g
Błonnik—23,4 g
Sól-5,30g

śniadanie 

obiad:

Data 18.10.2023r

 

Dieta podstawowa

 

śniadanie

  • Kasza gryczana na mleku-300ml
  • bułka kajzerka,
  • chleb pszenno -żytni 50g,
  • mix do smarowania 15g,
  • szynka wieprzowa gotowana 50g,
  • pasta z fasoli z czosnkiem niedźwiedzim 50g,
  • sałata lodowa (35g)
  • herbata czarna z cukrem 250ml

II śniadania

  • Biszkopty - 50g

obiad

  • barszcz czerwony zabielany (350ml)
  • makaron świderek z serem białym i skwarkami 350g,
  • surówka z marchewki i jabłka (150g)
  • kompot wieloowocowy z cukrem 250ml

kolacja

  • chleb pszenno-żytni 50g
  • chleb razowy 50g,
  • mix do smarowania 15g,
  • kiełbasa szynkowa wieprzowa 50g,
  • serek topiony 50g, pomidor (100g)
  • jogurt owocowy- 150g
  • herbata czarna z cukrem 250ml

Wartość odżywcza posiłków

Energia -2342 kcal
Białko-82g
Tłuszcze-82,5g
Kwasy tłuszczowe nasycone -12,4g
Węglowodany-316g
Błonnik—25,4 g
Sól-5,2g

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 18.10.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

 

Śniadanie

  • Bułka grahamka-50
  • chleb razowy 50g,
  • mix do smarowania 15g,
  • szynka wieprzowa gotowana 50g,
  • pasta z fasoli z czosnkiem niedźwiedzim 50g,
  • sałata lodowa -35g
  • herbata bez cukru -250ml

II śniadania

  • Kisiel b/ cukru-200 ml

obiad

  • Barszcz czerwony-350ml
  • Makaron razowy świderek z serem białym i masłem 350g
  • surówka z marchewki i jabłka (150g)
  • kompot wieloowocowy bez cukru250ml

podwieczorek

  • Śliwki – 100g

kolacja

  • Chleb razowy 100g,
  • mix do smarowania 15g,
  • kiełbasa szynkowa wieprzowa 50g,
  • ser żółty- 50g, pomidor (100g)
  • jogurt naturalny- 150g
  • herbata czarna bez cukru 250ml

Wartość odżywcza posiłków

Energia -2202 kcal
Białko-79 g
Tłuszcze-78 g
Kwasy tłuszczowe nasycone -12,4g
Węglowodany- 296g
Błonnik—28,4 g
Sól-5,2g

Śniadanie:

Obiad:

Data 17.10.2023r

 

Dieta podstawowa

 

śniadanie

  • makaron zacierka na mleku (300ml)
  • bułka kajzerka,
  • chleb pszenno-żytni 100g,
  • mix do smarowania 15g,
  • pierś z indyka 50g,
  • twarożek z koperkiem 50g,
  • sałata (30g)
  • herbata czarna z cukrem 250ml

II śniadania

  • banan-150g

obiad

  • krupnik jęczmienny z zieleniną (350ml)
  • bigos staropolski 350g,
  • chleb pszenno-żytni 120g
  • kompot wieloowocowy z cukrem250ml

kolacja

  • chleb pszenno-żytni 50g,
  • bułka pszenna 50g,
  • mix do smarowania 15g,
  • kiełbasa krakowska 50g,
  • sałatka z kapusty pekińskiej 150g,
  • budyń- 200ml
  • herbata czarna z cukrem250ml

Wartość odżywcza posiłków

Energia -2439 kcal
Białko-115g
Tłuszcze-83g
Kwasy tłuszczowe nasycone -12,8g
Węglowodany-308 g
Błonnik—31,4 g
Sól-5,8 g

 

Obiad:

 

Data 17.10.2023r

 

Dieta łatwostrwana

 

Śniadanie

  • makaron zacierka na mleku (300ml)
  • bułka kajzerka,
  • chleb pszenno-żytni 100g,
  • mix do smarowania 15g, pierś z
  • indyka 50g, twarożek z koperkiem 50g,
  • sałata (30g)
  • herbata czarna z cukrem 250ml

II śniadania

  • banan-150g

obiad

  • krupnik jęczmienny z zieleniną (350ml)
  • zrazik wieprzowy z warzywami 100g,
  • sos pietruszkowy 50g,
  • ziemniaki 200g,
  • buraczki gotowane (150g)
  • kompot wieloowocowy z cukrem250ml

kolacja

  • chleb pszenno-żytni 50g,
  • bułka pszenna 50g,
  • mix do smarowania 15g,
  • kiełbasa krakowska 50g,
  • pomidor 100g
  • budyń-200 ml
  • herbata czarna z cukrem-250ml

Wartość odżywcza posiłków

Energia -2263 kcal
Białko-102g
Tłuszcze-79 g
Kwasy tłuszczowe nasycone -11,7g
Węglowodany-286 g
Błonnik—28,6 g
Sól-5,7g

 

śniadanie

Obiad:

 

Data 17.10.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

 

Śniadanie

  • bułka grahamka,
  • chleb razowy 100g,
  • mix do smarowania 15g,
  • pierś z indyka 50g, pasta rybna z twarogiem 50g,
  • ogórek kiszony 100g
  • herbata czarna bez cukru 250ml

II śniadania

  • banan-150g

obiad

  • krupnik jęczmienny z zieleniną (350ml)
  • zrazik wieprzowy z warzywami 100g,
  • sos pietruszkowy 50g,
  • ziemniaki 200g,
  • sałatka z buraczka (150g)
  • kompot wieloowocowy bez cukru -250 ml

kolacja

  • chleb razowy 100g,
  • mix do smarowania 15g,
  • kiełbasa krakowska 50g,
  • sałatka z kapusty pekińskiej 150g
  • herbata czarna bez cukru -250ml

Wartość odżywcza posiłków

Energia -2211 kcal
Białko-98 g
Tłuszcze-75g
Kwasy tłuszczowe nasycone -12,4g
Węglowodany-286 g
Błonnik—33,6 g
Sól-5,5 g

Śniadanie:

Data 19.10.2023r

 

Dieta podstawowa

 

śniadanie

  • płatki jęczmienne na mleku (300ml)
  • rogalik maślany-50g,
  • chleb razowy żytni-50g,
  • masło 82%-10g,dżem-40g,
  • twarożek z natka pietruszki- 50g,
  • jabłko (150g)
  • herbata czarna z cukrem 250ml

II śniadanie

  • Wafle ryżowe-20g

obiad

  • zupa jarzynowa- (350ml)
  • mięso z indyka w jarzynach - 150g
  • ryż biały-200g,
  • zestaw surówek (surówka z czerwonej kapusty/surówka z pora i marchewki) - 150g
  • kompot wieloowocowy z cukrem 250ml

kolacja

  • chleb pszenno-żytni-50g,
  • chleb razowy żytni-25g ,
  • mix do smarowania-15g,
  • schab pieczony -50g,
  • sałatka jarzynowa-100g,
  • herbata czarna z cukrem-250ml

II kolacja

  • sałata masłowa – 15g,
  • twarożek -50g,
  • chleb razowy żytni -25g

Wartość odżywcza posiłków

Energia -2247 kcal
Białko-107g
Tłuszcze-58,7g
Kwasy tłuszczowe nasycone -21,3g
Węglowodany-338g
Błonnik—31 g
Sól-5,5g

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 19.10.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

 

Śniadanie

  • chleb razowy żytni-50g,
  • bułka grahamka-50g,
  • masło 82%-10g,
  • polędwica z indyka-50g,
  • twarożek z natką pietruszki- 50g,
  • liść sałaty (15g),
  • jabłko-150g
  • herbata bez cukru -250ml

II śniadanie

  • Wafle ryżowe-20g

obiad

  • zupa jarzynowa- (350ml)
  • pulpet z indyka-100g,
  • sos koperkowy-100ml ,
  • ryż brązowy-200g,
  • zestaw surówek (surówka z czerwonej kapusty/surówka z pora i marchewki) - 150g
  • kompot wieloowocowy bez cukru250ml

podwieczorek

  • Kisiel b/cukru- 200ml

kolacja

  • chleb razowy żytni-100g,
  • mix do smarowania-15g,
  • schab pieczony -50g,
  • sałatka jarzynowa-100g
  • sałata-15g
  • herbata czarna bez cukru 250ml

II kolacja

  • kefir-200ml

Wartość odżywcza posiłków

Energia -2217 kcal
Białko-105 g
Tłuszcze-58g
Kwasy tłuszczowe nasycone -20,5g
Węglowodany- 268g
Błonnik—29,8 g
Sól-4,9g

Śniadanie:

Obiad:

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top