Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
Życzenia Świąteczne23-12-2024

W tym wyjątkowym czasie Świąt Bożego Narodzenia pragniemy życzyć wszystkim Pacjentom oraz ich...

Czytaj więcej...

Zdjęcie przedstawia ramiona robota daVinci oraz 2 operatorów
Sukcesy Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej w Lublinie18-12-2024

To był bardzo dobry rok dla Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, działającego w Wojewódzkim...

Czytaj więcej...

Medycy z Ukrainy na szkoleniu w naszym szpitalu
Lekarze i personel medyczny z Ukrainy na szkoleniu w naszym Szpitalu16-12-2024

Grupa lekarzy i personelu medycznego z Ukrainy wzięła udział w dwudniowym szkoleniu zorganizowanym przez Szpital...

Czytaj więcej...

Plakat pierwszego ogólnopolskiego spotkania koordyantorów robota daVinci przedstawiajjący manipulatory robota i dwójkę lekarzy w trakcie zabiegu
Koordynatorzy Systemu Robotowego da Vinci z całej Polski spotkali się w Lublinie12-12-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie odbyło się I...

Czytaj więcej...

Szpital ma nowych profesorów nauk medycznych i nauk o zdrowiu21-11-2024

Bardzo dobre informacje napłynęły do naszego Szpitala. Otóż zgodnie z postanowieniem Andrzeja...

Czytaj więcej...

Światowy Dzien Wczesniala
Światowy Dzień Wcześniaka19-11-2024

Co roku, 17 listopada, obchodzimy Światowy Dzień Wcześniaka – wyjątkowe święto mające na celu...

Czytaj więcej...

Mamy Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie pielęgniarstwa ratunkowego18-11-2024

Miło nam poinformować, że mgr Agnieszka Komarowska-Cieślak została Konsultantem Wojewódzkim w...

Czytaj więcej...

Informacja o możliwości odbioru dokumentacji medycznej przed zniszczeniem14-11-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki...

Czytaj więcej...

Podpisanie o dofinansowanie przez marszałka województwa lubelskiego Jarosława Stawiarskiego, wicemarszałka Piotra Bresia oraz dr n. med. Małgorzatę Piasecką, zastępcę dyrektora ds. Lecznictwa naszego Szpitala.
Blisko 2 mln zł na ambulatoryjną opiekę specjalistyczną13-11-2024

Szpital Wojewódzki przy al. Kraśnickiej otrzyma środki z Funduszy Europejskich dla Lubelskiego...

Czytaj więcej...

Szpital przy al. Kraśnickiej z certyfikatem „Szpital Przyjazny Dziecku”07-11-2024

„Szpital Przyjazny Dziecku” to międzynarodowa inicjatywa stworzona przez Światową Organizację...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy 

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 02.11.2023r

 

Dieta podstawowa

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300ml,
  • Rogalik maślany 1 szt/50,
  • Chleb razowy żytni 50g,
  • Masło 82% 10g,
  • Twaróg 50g,
  • Dżem niskosłodzony 40g,
  • Jabłko 150g.
  • Herbata czarna 250 ml,

II śniadanie

  • Wafle ryżowe - 20g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Ryż biały 200g,
  • Filet z kurczaka pieczony 100g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 150g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 50g,
  • Chleb pszenno-żytni 50g,
  • Schab pieczony wędlina 50g,
  • Sałatka jarzynowa 100g,
  • Sałata masłowa 5g,
  • Margaryna/mix do smarowania 10g,
  • Herbata czarna 250ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia -2217 kcal
Białko-110g
Tłuszcze-58g
Kwasy tłuszczowe nasycone -16g
Węglowodany ogółem-327g
w tym cukry- 58,9g
Błonnik—30,6 g
Sól-4,6g

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 02.11.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

 

śniadanie

  • Chleb razowy żytni 50g,
  • Bułka grahamka 50g,
  • Twaróg 50g,
  • Szynka gotowana drobiowa50g,
  • Pomidor 50g,
  • Masło 82% 10g,
  • Jabłko 150g,
  • Herbata czarna b/cukru-250ml,

II śniadanie

  • Wafle ryżowe-20g

obiad

  • Zupa jarzynowa 350ml,
  • Ryż brązowy 200g,
  • Filet z kurczaka pieczony 100g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 150g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250ml,

podwieczorek

  • Kisiel b/cukru- 200ml

kolacja

  • Chleb razowy żytni 100g,
  • Schab pieczony wędlina 50g,
  • Sałatka jarzynowa 100g,
  • Sałata masłowa 5g,
  • Margaryna/mix do smarowania 10g,
  • Herbata czarna b/ cukru 250ml,

II kolacja

  • kefir-200ml

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 1932 kcal
Białko - 104g
Tłuszcze - 56g
Kwasy tłuszczowe nasycone -14g
Węglowodany ogółem - 270g
w tym cukry - 48 g
Błonnik - 39 g
Sól - 4,6 g

Śniadanie:

Obiad:

Data 16.11.2023r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na 300ml,
  • Chleb razowy żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Szynka drobiowa wędlina 50 g,
  • Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa owocowa z makaronem 350 g,
  • Roladka drobiowa smażona 100 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Surówka z kiszonej kapusty 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Chleb żytni razowy 50 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Schab pieczony wędlina 50 g ,
  • Papryka konserwowa – 100 g,
  • Sałata masłowa 5 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2094 kcal,
Białko - 109 g,
Tłuszcze - 68 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 19,5 g,
Węglowodany - 275 g,
Cukry proste - 28,9 g,
Błonnik - 29 g,
Sól - 4,9 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 16.11.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 75 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 50 g,
  • Szynka gotowana drobiowa 50 g , Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Wafle ryżowe 20 g,

obiad

  • Zupa zacierkowa, 350 ml,
  • Roladka drobiowa pieczona 100 g,
  • Ziemniaki gotowane 200g,
  • Surówka z kiszonej kapusty150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel gotowany b/cukru 200 ml,

kolacja

  • Chleb razowy, żyt. 75 g,
  • Margaryna/ mix do smarowania 10 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Frytki z selera 100 g,
  • Sałata masłowa 5 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1895 kcal,
Białko - 104 g,
Tłuszcze - 58 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 16,7 g,
Węglowodany - 256,7 g,
cukry proste - 28,4 g,
Błonnik - 36 g,
Sól - 4,9 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 09.11.2023r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na ml. 300ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem niskosłodzony 40 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jabłko pieczone 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Pulpet wieprzowy drobiowy 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50g,
  • Marchew gotowana 150 g,
  • Ryż biały 200 g ,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Schab pieczony wędlina 50 g,
  • Sałatka jarzynowa 100 g,
  • Sałata masłowa 5 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2402 kcal
Białko - 108 g
Tłuszcze - 63 g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 19,9 g
Węglowodany ogółem - 364,5 g
w tym cukry - 62 g
Błonnik - 29 g
Sól - 5,1 g

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 09.11.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 75 g,
  • Twaróg 50g,
  • Szynka gotowana drobiowa 50 g,
  • Pomidory 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Filet z kurczaka pieczony 100 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Surówka z czerwonej kiszonej kapusty 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250ml,

podwieczorek

  • Kisiel b/cukru- 200ml

kolacja

  • Chleb razowy, żyt. 75 g,
  • Schab pieczony wędlina 50 g,
  • Sałatka jarzynowa b/ml 100 g,
  • Sałata masłowa 15 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 1862 kcal
Białko - 109 g
Tłuszcze - 58 g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 15,6 g
Węglowodany ogółem - 245,8 g
w tym cukry - 48 g
Błonnik - 38,8 g
Sól - 5,1 g

Śniadanie:

Obiad:

Data 23.11.2023r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany pszenno- żytni 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg - 50 g,
  • Dżem niskosłodzony - 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Pulpet wieprzowo drobiowy 100 g,
  • Sos jogurtowy z warzywami 50g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Marchewka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna-wrocławska-50 g,
  • margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Schab pieczony wędlina 50 g,
  • Sałatka jarzynowa z olejem,
  • Sałata masłowa 5 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Chrupki kukurydziane 30 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2368 kcal,
Białko - 108,8 g,
Tłuszcze - 64,3 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21,7 g,
Węglowodany - 351 g,
Cukry proste - 84,3 g,
Błonnik - 25,9 g,
Sól - 4,8 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 23.11.2023r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 75 g,
  • Masło extra10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Szynka gotowana drobiowa 50 g,
  • Pomidor 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Marchew surowa plastry 30 g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Filet z kurczaka pieczony 100 g,
  • Ryż brazowy 200 g,
  • Surówka z kiszonej kapusty 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel gotowany b/cukru 200 ml,

kolacja

  • Chleb razowy, żyt. 100 g,
  • Margaryna/ mix do smarowania 10 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Sałatka jarzynowa z olejem 100 g,
  • Sałata masłowa 15 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1887 kcal,
Białko - 108,4 g,
Tłuszcze - 61,9 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 17,4 g,
Węglowodany - 244,5 g,
cukry proste - 40 g,
Błonnik - 39,5 g,
Sól - 5,5 g,

Śniadanie:

Obiad:

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top